Arhiv, O predavanjih

 

ZHV, jesen 2011

»Zelo kratki uvod – Filozofija«

 

Četrtek, 6. oktobra, ob 18.00, v dvorani Gustaf (Pekarna, Maribor)

 

Andrej Adam bo predstavil svoj prevod knjige Edwarda Craiga, »Zelo kratki uvod – Filozofija«. 

 

»Dejansko se filozofiji zelo težko izognemo, tudi če se tega zavestno lotimo. Razmislimo o tistih, ki jo odklanjajo, rekoč, da je »neuporabna«. Prvič, očitno je, da jo merijo z vidika določenega sistema vrednot. In drugič, v hipu, ko bodo pripravljeni povedati, kakorkoli skopo in dogmatično, zakaj je neuporabna, bodo govorili ali o brezplodnosti določenih načinov mišljenja ali pa o nezmožnosti človeških bitij, da bi obravnavali določene vrste vprašanj. Tako bodo, namesto da bi filozofijo zavrnili, postali še en glas znotraj nje same, resda skeptičen glas, ampak teh ni v filozofiji od najzgodnejših dni do danes nikoli primanjkovalo.«

 

Edward Craig dokazuje, da filozofija ni dejavnost z drugega planeta: njeno odkrivanje je v resnici le razširitev in poglobitev tega, kar večina med nami tako že počne. Pokaže, da filozofija ni zgolj intelektualna zabava: misleci, kakršni so Platon, budistični pisci, Descartes, Hobbes, Hume, Hegel, Darwin, Mill in de Beauvoirjeva, so se odzivali na resnične potrebe in dogodke – velik del njihovega dela usmerja naša življenja tudi danes in mnoge njihove skrbi so še vedno naše. Edward Craig je profesor filozofije na univerzi Cambridge. Med njegovimi objavami najdemo The Mind of God and the Works of Man (OUP, 1987) in Knowledge and the State of Nature (OUP, 1990). Je glavni urednik Routledge Encyclopedia of Philosophy.   

 

Andrej Adam je profesor filozofije, dolgoletni član Zofijinih, prevajalec in pisec strokovnih člankov zlasti s področja filozofije izobraževanja, kritičnega mišljenja in didaktike filozofije.

 

Učni material:

Filozofija – zelo kratek uvod (knjiga Edwarda Craiga); Zbirka Kratka, Krtina 2011 (PDF)

 

Utrinka s srečanja:

 

 

Foto: Aleksandra

 

Napotila

http://www.zalozbakrtina.si/index.php?page=knjiga&kid=318

Program ZHV, jesen 2011

http://www.zofijini.net/predavanja_veceri2011.html

     

 

 

 


Bookmark and Share