Arhiv, O predavanjih

 

Food (FUD) for Thought

Filmozofski večer

 

Dokumentarni film

»The War on Democracy«

Avtor: John Pilger

 

Gost večera: dr. Nenad Miščević

 

V torek, 6.11. ob 18.30 v predavalnici 2.11 (povprašajte pri vratarju) na Filozofski fakulteti v Mariboru.

 

»The War on Democracy« (2007), režija Christopher Martin in John Pilger, 96 minut; španščina, angleščina/deloma slovenski, deloma angleški podnapisi.

 

Na prvem jesenskem »filmozofskem večeru« se bomo posvetili političnim formam, ki jih danes zavzema pojem demokracije. V ta namen si bomo pogledali najnovejši dokumentarni film priznanega raziskovalnega novinarja Johna Pilgerja, v katerem se loti raziskovanja zapletenih razmerij med Latinsko Ameriko in ZDA. Film raziskuje zgodovinska in aktualna razmerja ZDA z deželami kot so Venezuela, Bolivija in Čile, ter njihovo tradicionalno pozicijo napram tem državam, ki temelji na poseganju v njihove notranje zadeve, da bi te kar se da ustrezale ameriškim interesom. Kot gosta večera bomo pozdravili dr. Nenada Miščevića, ki nam bo uvodoma predstavil nekaj pogledov na trenutno stanje, v katerih se nahajajo moderni demokratični sistemi.

 

V »The War on Democracy« (2007) Pilger meni, da pripoveduje univerzalno zgodbo. Na že prepoznaven način, skozi doživeta priznanja in številne arhivske posnetke, analizira in razkriva kako je bila demokracija izgnana iz dežel Latinske Amerike. Sporoča, da pohlep in moč, ki ju poseduje »imperij« ni nepremagljiv in da je prava moč demokracije v ljudeh.

 

John Pilger je razvil svoj sloves skozi novinarsko delo, številne knjige in dokumentarne filme. Posebej je znan po raziskovalnih dokumentarcih o Kambodži in Vzhodnem Timorju. Deloval je kot vojni dopisnik iz Vietnama, Kambodže, Palestine, in tako naprej. V vseh svojih akcijah je Pilger oster kritik zahodne zunanje politike, še posebej nasprotuje ameriški zunanji politiki, za katero meni, da jo vodi imperialistična logika. Pilger je tudi oster kritik institucij in ekonomskih smernic, ki danes strukturirajo moderno novinarstvo. Več o tem si lahko preberete tudi na http://www.zofijini.net/modrost_konec.html.

 

Nobelovec Harold Pinter je o njem povedal: »John Pilger je brez strahu. Z vztrajno pozornostjo na dejstva, na dan izkoplje umazano resnico in jo pove takšno kot je.« Prav tako je seveda deležen tudi negativnih kritik. Novinar Auberon Waugh je zanj skoval glagol »to pilger«, kar bi naj pomenilo, posredovati informacijo na senzacionalistični način, da bi tako dosegel določen cilj. Noam Chomsky je to smešenje komentiral kot edini možni odziv novinarjev, ko so soočeni z krutimi dejstvi o ameriški zunanji politiki, kot jih predstavlja Pilger. 

 

Dr. Nenad Miščević je doktor filozofije in publicist, zaposlen je kot predavatelj na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru in hkrati gostujoči profesor na CEU univerzi v Budimpešti. Ukvarja se z različnimi filozofskimi področji predvsem pa s epistemologijo in politično filozofijo, je avtor številnih knjig in člankov v srbohrvaščini, slovenščini in angleščini, med drugimi tudi »Rationality and Cognition« (1998) in »Nationalism and Beyond« (2001).

 

Napotila:

www.warondemocracy.net

 

 

   

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane