Arhiv, O predavanjih

 

dr. Valerija Vendramin

Shakespeare, psihoanaliza in feminizem

 

Posnetek si lahko na računalnik prenesete na strani: http://archive.org/details/ShakespearePsihoanalizaInFeminizem

 

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na predavanje dr. Valerije Vendramin z naslovom »Shakespeare, psihoanaliza in feminizem«, ki se bo odvijalo v torek, 6. decembra 2005, s pričetkom ob 19.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru. 

 

Glavna tema predavanja s podnaslovom »Kdo je tretji, ki hodi vseskozi ob tebi?«  - feministična teorija in interpretacije v polju literature bodo izbrana presečišča feministične teorije, psihoanalize in literature, ki jih povezuje tematizacija spolne razlike. Izhodišče so interpretacije, ki jih prevprašuje feministična teorija (vključno s pojmom kanona, estetskimi vprašanji ipd.). Nekatere od teh je morda najbolj ustrezno misliti s pomočjo psihoanalize in tako ponuditi drugačno branje umetniških del. V samo jedro teh presečišč bo postavljen William Shakespeare – kot metafora za kulturo, literaturo in avtorsko ustvarjalnost. Osrednje mesto bi mu lahko pripisali iz več razlogov: v Freudovem delu ima pravzaprav utemeljitven status; je prvi, »najbolj kanonski« avtor zahodnega kanona; zaradi tega (ali pa kljub temu) pa mu raziskovalno zanimanje namenja tudi feministična teorija.

 

Valerija Vendramin je doktorica ženskih študij in raziskovalka na Pedagoškem inštitutu v Ljubljani. Je članica uredniškega odbora revij Šolsko polje in Delta. Revija za ženske študije in feministično teorijo. Njena raziskovalna področja so: edukacijske študije, sociologija kulture, ženske študije in feministična teorija, kulturološke študije. Je avtorica številnih znanstvenih in strokovnih člankov in prevodov s teh področij, pa tudi avtorica monografije Shakespearove sestre: feminizem, psihoanaliza, literatura.

 

In še za glasbene sladokusce: v predavanje nas bo z zvokom gonga popeljala Lučka Šantl.

 

 

 


Bookmark and Share