Arhiv, O predavanjih

 

Marjana Nastran-Ule

ANATOMIJA PREDSODKOV

 

V predavanju bo avtorica izhajala iz teze, da so predsodki nekakšne mikroideologije, ki se naslavljajo neposredno na posameznike oz. konkretne družbene skupine. Medtem, ko je za tradicionalne etnične predsodke značilna navezava na “površinske” razlike med ljudmi v barvi kože, spolu, običajih, vsakdanjem vedenju, zaznamuje sodobne navezovanje na “globinske” razlike, ki niso neposredno opazne: v izobrazbi, kulturni ravni, religiji, v telesnem in duševnem zdravju, življenjskem stilu.

 

Sodobni rasizem ima več opraviti s potlačenjem občutkov kot tradicionalni rasizem. Medtem, ko si je tradicionalni rasist lahko privoščil odkrito izražanje svojega sovraštva ali podcenjevanja določenih rasnih skupin in mu ni bilo treba nenehno nadzirati in skrivati svojih občutkov in čustev, mora sodobni rasist svoje občutke in čustva praviloma skrivati in skrbno paziti na to, da v javnosti ne izpade kot rasist. S tem lahko pojasnimo ugotovitve raziskovalcev, da sodobne predsodke spremljajo šibka čustva, zato pa bolj prevladuje hladno nezanimanje in tihi prezir do drugačnosti. To je nekaj drugega kot tradicionalne oblike diskriminacije, ki so bile odkrite, neposredne, javne in afektirane.

 

Marjana Nastran je redna profesorica za socialno psihologijo in predstojnica Centra za socialno psihologijo na Fakulteti za družbene vede. Napisala je vrsto temeljnih socialnopsiholoških knjig, kot so: Od krize psihologije h kritični psihologiji, Mladina in ideologija, Ženske, zasebno, politično, Temelji socialne psihologije, Psihologija vsakdanjega življenja in še številne druge.


 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane