Arhiv, O predavanjih

 

Food (FUD) for Thought

Filmozofski večer

 

Dokumentarna serija

»The Trap«

Avtor: Adam Curtis

 

V sredo, 16.1. ob 18.30 v predavalnici 2.18 (vprašajte pri vratarju) na Filozofski fakulteti v Mariboru.

 

»The Trap: What Happened to Our Dream of Freedom« (2007), režija Adam Curtis, 3X60 minut; angleščina/slovenski podnapisi.

 

»The Trap: What Happened to Our Dream of Freedom« (Past: Kaj se je zgodilo z našimi sanjami o svobodi) je najnovejši dokumentarni film znanega britanskega politologa in dokumentarista Adama Curtisa, ki z to serijo nadaljuje s preiskovanjem stanja stvari v današnjem svetu. To pot je, v zelo samosvojem in zlahka prepoznavnem dokumentarnem slogu, načel v priznanih serijah kot sta »The Century of the Self«, v kateri prikazuje vzpon potrošniške družbe skozi uveljavljenje Freudovih idej o podzavesti, in »The Power of Nightmares«, v kateri preiskuje uporabo taktik strahu za uveljavljanje specifičnih političnih interesov.

 

Serija »The Trap« se v treh enournih delih, loti tudi že v omenjenih serijah obravnavanih tem in jih spoji s preiskovanjem koncepta in definicije svobode. V jedru te preiskave je ugotavljanje, kako je poenostavljeni model sebičnega, skoraj robotskega človeškega bitja vodil do današnje ideje svobode.

 

Serijo smo razdelili na dva filmozofska večera. Na prvem večeru, 16.1.2008, si bomo pogledali prva dva dela serije, tretji del serije pa bomo v paketu s prvim delom serije »The Power of Nightmares«, pogledali na naslednjem filmozofskem večeru, ki bo v sredo 30.1. 2008. 

 

1. del »Fuck You Buddy« (Jebi se, prijatelj) (16.1.2008)

 

V prvem delu serije Curtis preučuje osnove »teorije iger«, ki se je kot matematični model človeškega obnašanja, uveljavila v obdobju hladne vojne. Spremljamo razvoj »teorije iger«, s posebnim poudarkom na delu matematika Johna Nasha, ki je verjel, da so vsi ljudje po naravi sumničava in sebična bitja, ki konstantno nekaj snujejo drug proti drugemu. S tem, ko je sprejel to premiso, je Nash konstruiral logično konsistenten in matematično variabilen model, za katerega je leta 1994 prejel tudi Nobelovo nagrado za ekonomijo. Izumil je sistemsko igro, ki je reflektirala njegova prepričanja o naravi človekovega bitja. To igro je možno »igrati« samo tako dolgo, dokler vsi vpleteni upoštevajo osnovna pravila igre, ki od njih zahtevajo, da se obnašajo sebično in na vsak način poskušajo prevarati svojega nasprotnika.

 

 

 

2. del »The Lonely Robot« (Osamljen robot) (16.1.2008)

 

V jedru drugega dela serije je raziskovanje posledic teh novih družbenih pravil in vzpostavljanja industrije lajšanja njenih simptomov. Priročen seznam psiholoških simptomov, ki bi lahko povzročala razna tesnobna stanja in zdravila kot so »Prozac«, so pričeli uporabljati, da bi normalizirali človekovo obnašanje, da bi se ljudje na ta način obnašali bolj predvidljivo. To ni kakšna teorija zarote, pač pa postopna in logična posledica vzpostavitve neusmiljenega sistema trga.

 

 

 

3. del »We Will Force You To Be Free« (Prisilili te bomo, da boš svoboden) (30.1.2008)

 

Zadnji del serije se posveča konceptu pozitivne in negativne svobode, ki ga je v petdesetih razvil politični filozof Isaiah Berlin. Politika današnjega časa je razpeta med obe obliki svobode v težnji po vzpostavitvi čim stabilnejše družbene strukture. Če naredimo korak nazaj in pogledamo kaj za nas danes svoboda pomeni, je to kaj čudna in precej omejena oblika svobode. Curtis v zaključku poda ugotovitev, da smo pozabili na to kaj bi naj ideja svobode pomenila za človeštvo in človeka. Ujeli smo se v past, ki smo si jo nastavili sami. Past, ki nas nadzoruje, ropa vsakega konsistentnega življenjskega smisla in preko naših sterilno varnih mej, seje smrt in kaos.

 

 

 

Napotila:

 

http://www.imdb.com/title/tt0979263/

http://www.guardian.co.uk/saturday/story/0,,2025578,00.html

http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/whats_on/article1479712.ece

http://berlin.wolf.ox.ac.uk/letterstoberlin.html

 

   

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane