Arhiv, O predavanjih

 

Predavanje

»Dokumentarni film – med realizmom in fikcijo«

 

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na predavanje filmskega teoretika Andreja Špraha z naslovom »Dokumentarni film – med realizmom in fikcijo«, ki se bo odvijalo v četrtek, 4. novembra 2004, s pričetkom ob 18.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru. 

 

V dneh, ko Maribor dobiva svoj prvi festival dokumentarnega filma, postaja dokumentarni film ponovno upoštevanja vreden filmski žanr. Filmi kot so »Bowling for Columbine«, »Super Size Me« inše posebej »Fahrenheit 9/11« so primeri novega rojstva kino-dokumentarcev. Uspeh teh filmov vzpodbuja nastajanje vedno novih dokumentarnih filmov, ki zaradi nizkih stroškov produkcije in posledično večjih zaslužkov, postajajo vse bolj vabljiva tržna niša.

 

Predavanje Andreja Špraha nas bo popeljalo od zgoščene predstavitve zgodovine dokumentarnega filma do današnjega dne, ko dokumentarni film ponovno pridobiva na veljavi. Predstavljeni nam bodo kreativni vidiki sodobnega dokumentarnega filma in njegova družbena vplivnost. V polju najbolj aktualnih usvarjalnih pobud filmskih snovanj širom zemeljske oble se namreč ravno navezava na dokumentani dispozitiv izkazuje za eno ključnih kreativnih strategij današnjega dne. Predavanje bo ilustrativno konkretizirano in pospremljeno z video-inserti.

 

Andrej Šprah je filmski teoretik in pisatelj. Je član uredništva revije Ekran, pri kateri velja za enega najbolj aktivnih in prodornih piscev. V svojih prispevkih se osredotoča predvsem na sodobni slovenski film, filme »tretjega sveta« in neigrano filmsko produkcijo. Skupaj z Stojanom Pelkom je leta 1997 napisal knjigo »Pogib in počas: podobe Wima Wendersa,« leta 1998 je izdal knjigo »Dokumentarni film in oblast«, ter nedavno tega še »Osvobajanje pogleda – eseji o sodobnem slovenskem filmu«.


 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane