Arhiv, O predavanjih

 

»Mi smo tisti, na katere smo čakali«

Šola politične pismenosti

 

 

»Dolžan ni samó, kar veleva mu stan, Kar more, to mož je storiti dolžan!...«

 

Simon Gregorčič

 

»You press a button every four years and call it democracy?«

 

Noam Chomsky

 

Po Aristotelu je človek politično bitje in za normalno delovanje potrebuje skupnost. Politika oziroma ukvarjanje z javnimi zadevami je bila za stare Grke ena izmed najpomembnejših dejavnosti, s katero bi se moral ukvarjati vsak človek. Apatija do političnega kot takega je trend, ki v naši družbi postaja že skoraj pravilo. Mladi večinoma ne volijo, kaj šele, da bi pomislili na kakšen drugi način političnega udejstvovanja. Stanje pri starejših ni veliko boljše. Razlogi za to so večplastni. Deloma jih lahko najdemo v »okuženosti« pojma politike, ki je iz svinčenih časov komunizma ohranil prizvok indoktrinacije in pranja možganov. Drugi razlog je vsesplošno prisoten cinizem, ki se kaže v mnenju večine, da so vsi politiki enaki, da nobenemu ne gre zaupati in da gre pri odločitvi na volitvah le za vprašanje kdo bo manj nakradel. Najslikovitejše to stanje izraža reklo: »Politika je kurba!«

 

Ker živimo oziroma bi naj živeli v demokraciji, kjer vlada ljudstvo in so predstavniki oblasti le naši zastopniki, ki jim podeljujemo mandat, da za določen čas v skladu z interesi javnosti izvajajo našo skupno voljo, se moramo vprašati,  ali nismo za stanje, katerega smo pripravljeni tako strogo kritizirati, odgovorni kar sami? Vsak izmed nas ima pravico in morda celo dolžnost, da skozi politiko soustvarja skupnost, v kateri želi živeti. Če se ne potrudimo, da bi stanje, ki ga kritiziramo poskušali spremeniti na bolje, izgubimo pravico do kritike.

 

Politiko moramo razumeti širše kot le dejanje izvolitve svojega predstavnika. Kot državljani in svobodni subjekti lahko svoje mnenje izrazimo skozi medije, javno besedo, neposredno akcijo, protest, umetnost in - če vse drugo zataji - tudi z državljansko nepokorščino. Seznam možnosti upora se tukaj ne konča in skozi ustvarjalnost lahko vsak dan na novo izumljamo nove oblike upora. Veliki liberalni filozofi, kot so John Locke, David Hume in John Stuart Mill, so si skozi vse svoje življenje prizadevali in naši predniki so se morali boriti, da imamo danes legitimno možnost odstaviti in kaznovati oblast, če ta ne zastopa naših interesov ali krši v ustavi zapisana načela. Z apatijo in cinizmom, zaradi katerih teh sredstev ne uporabljamo, kažemo zaničevanje do tradicije demokracije in truda naših prednikov. Če današnjo družbo presojamo z merili starih Grkov, smo družba nevednežev, ki zanemarja najpomembnejše zadeve. Če se za nasvet obrnemo še k modrosti plemena Hopijev, ki jo lahko preberemo v naslovu, se moramo zavedat, da namesto nas nihče ne bo ustvaril pogojev za boljšo družbo in svetlejši jutri.

 

Šola politične pismenosti ponuja dva pomembna elementa za kritične in odgovorne posameznike. Teoretično znanje, ki ga lahko posameznik uporabi za refleksijo in analizo družbe, v kateri živi, in direktno akcijo, ki je izpeljana iz teoretičnih ugotovitev in je usmerjena v poskus praktičnega spreminjana okolja, v katerem živimo, in širše družbe.

 

Zaključimo v eksistencialistični maniri in pozivom, da namesto iskanja izgovorov začenjamo iskati rešitve!

 

 

 

V dvorani Gustaf (Zavod Pekarna) ob sredah med 15.10.2008 in 4.2.2009 ob 18. uri.

 

Za prijave in dodatne informacije pišite na zofijini@yahoo.com in zofijini@gmail.com ali pokličite na telefonsko številko 051 353 281

 

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Vse morebitne spremembe in druge informacije lahko spremljate na www.zofijini.net

 

Za spremljanje filmozofskih večerov je dobrodošlo osnovno znanje angleškega jezika.

 

Šola politične pismenosti je seveda brezplačna!

 

ŠPP pripravljamo v sodelovanju s:

Zavodom Pekarna

www.pekarna.org

Inštitutom za etiko Maribor

www.izem.si

 

Medijska sponzorja sta Katedra in radio MARŠ

 

ŠPP sofinancira Mestna občina Maribor

 

 

 

Urnik

 

 

1. tema: Uvod – intelektualci in njihova vloga v družbi

 

15.10. ob 18. uri

 

Vsebina: Uvod v premislek o vlogi intelektualcev v družbi. Utemeljevanje različnih stališč o tej temi ter spoznavanje »poklica« intelektualca.

Način: Predavanje in razprava

Odgovornost: Zofijini, Pekarna in Inštitut za etiko

 

Vsebina: Seznanili se bomo s konkretnimi prizadevanji nekaterih intelektualcev in s konkretnimi problemi, na katere bi se naj intelektualci odzivali.

Način: Predavanje in razprava

Odgovornost: Zofijini ljubimci

Gost/predavatelj: mag. Franci Pivec (IZUM)

 

ob 20.15

 

An Unreasonable Man, (2006), ZDA, dokumentarni film, režija: Henriette Mantel in Steve Skrovan; dolžina: 122'; angleščina/slovenski podnapisi.

 

http://www.imdb.com/title/tt0492499/

http://anunreasonableman.com/

 

Leta 1966 se je »General Motors«, ena najbolj mogočni korporacij na svetu, lotila nepomembnega mladega odvetnika Ralpha Naderja, ki je napisal nadvse kritično knjigo o enem njihovih avtomobilov. Afera, ki je sledila je ime Ralpha Naderja izstrelila v ozvezdje in ga vzpostavila kot enega najbolj občudovanih Američanov in vodjo modernega gibanja za zaščito potrošnikov. Ko večina ljudi danes sliši njegovo ime, najprej pomislijo na človeka, ki se v zadnjih desetletjih pojavlja na kandidatnih listah za predsednika ZDA. Film o Ralphu Naderju raziskuje in sledi življenju in karieri enega najbolj samosvojih, pomembnih in kontroverznih političnih figur preteklega pol stoletja.

 

 

22.10. ob 18. uri

 

Vsebina: Ob pomoči izvajalcev programa se bomo odločili za eno od konkretnih akcij in se naučili, kako se takšna akcija pripravi.

Način: Razprava in priprava akcije, za katero dajo pobudo sami udeleženci.

Odgovornost: Pekarna

Gost/predavatelj: Gregor Kosi (Pekarna)

 

Ob 20.15

 

Howard Zinn: You Can't Be Neutral on a Moving Train, (2004), ZDA, dokumentarni film, režija: Deb Ellis in Denis Mueller; dolžina: 78'; angleščina.

 

http://www.imdb.com/title/tt0416825/

http://howardzinn.org/default/

 

Howard Zinn živi svoje življenje kot učitelj, pisatelj in socialni aktivist. Življenje, v katerem se te tri kategorije med seboj neločljivo prepletajo. Film prikazuje Zinnovo svojevrstno življenjsko zgodbo znanstvenika, v kateri posebej prihaja do izraza njegova izostrena senzibilnost za probleme sodobnega sveta in za stiske soljudi. 

 

 

2. tema: Kritično mišljenje – od misli do akcije

 

5.11. ob 18. uri

 

Vsebina: Seznanili se bomo s pojmom kritičnega mišljenja, njegovo širino in dilemami, ki ga spremljajo.

Način: Predavanje in razprava s strokovnjakom za razvijanje kritičnega mišljenja.

Odgovornost: Zofijini ljubimci 

Gost/predavatelj: Andrej Adam (Zofijini)

 

Ob 20.15

 

The Universal Clock: The Resistance of Peter Watkins, (2001), Kanada, dokumentarni film, režija: Geoff Bowie; dolžina: 77'; angleščina, francoščina/angleški podnapisi.

 

http://www.imdb.com/title/tt0310279/

http://www.mnsi.net/~pwatkins/

 

Peter Watkins je znan po svojem filmskem aktivizmu in predstavlja eno najbolj nenavadnih figur v današnjem svetu filma.  Zaslovel je leta 1965 z igranim dokumentarcem »The War Game«, za katerega je dobil tudi Oskarja. V filmskem portretu spremljamo snemanje njegove 6 urne mojstrovine »La Commune« (2001), njegov pristop k filmskemu mišljenju in odzive udeleženih v ta samosvoj filmski proces.

 

 

12.11. ob 18. uri

 

Vsebina: Seznanili se bomo z osnovami kritičnega in logičnega mišljenja ter njunim pomenom in vplivom na demokratično razpravo.

Način: Predavanje strokovnjaka s področja logike in argumentacije.

Odgovornost: Zofijini ljubimci

Gost/predavatelj: dr. Boris Vezjak in dr. Danilo Šuster (Filozofska fakulteta Maribor)

 

Ob 20.15

 

The Ministry of Truth, ( 2007 ), Velika Britanija, dokumentarni film, režija: Richard Symons, dolžina: 55'; angleščina.

 

http://www.ministry-of-truth.net/

 

Film se postavi v vlogo aktivnega državljana, ki preiskuje možnost kako lahko poslance v Veliki Britaniji kaznuje zakon, v primeru, da namerno zavajajo ali lažejo svojim volivcem. Kot rešitev predstavi posebno kampanjo za resnico, za katero med poslanci parlamenta išče podporo.

 

 

19.11. ob 18. uri

 

Vsebina: Seznanili se bomo z teoretskimi koncepti in predpostavkami demokracije in demokratičnimi načeli ter njihovo evaluacijo v slovenskih razmerah.

Način: Predavanje, analiza in diskusija strokovnjaka s področja državljanske vzgoje in demokracije.

Odgovornost: Zofijini ljubimci

Gost/predavatelj: dr. Janez Justin (Pedagoški inštitut)

 

Ob 20.15

 

Taking Liberties, (2007), Velika Britanija, dokumentarni film, režija: Chris Atkins; dolžina: 100'; angleščina/slovenski podnapisi.

 

http://www.imdb.com/title/tt0977667/

http://www.noliberties.com/

 

Film predstavlja erozijo osnovnih človekovih svoboščin v Veliki Britaniji, ZDA in drugih sodobnih demokratičnih družbah. Na zelo nazoren in mestoma tudi zabaven način na primerih obravnava izgubljanje pravice do protesta, pravice do svobodnega govora, pravice do zasebnosti, pojav zakonov, ki omogočajo zadržanje brez obtožbe, odpravljanje predpostavke o nedolžnosti in uvajanje zakonov, ki ponovno omogočajo mučenje.

 

 

3. tema: Politična teorija I. – refleksija dogajanja v družbi

 

26.11. ob 18. uri

 

Vsebina: Skozi prakso in razpravo se bomo seznanili z izvajanjem kritičnega mišljenja.

Način: Delavnica, v kateri bomo preverjali pravila dobre argumentacije.

Odgovornost: Zofijini ljubimci

Gost/predavatelj: dr. Rudi Kotnik (Filozofska fakulteta Maribor)

 

Ob 20.15

 

New Rulers Of The World, (2001), Velika Britanija, dokumentarni film, režija: John Pilger; dolžina: 65'; angleščina.

 

http://www.imdb.com/title/tt1046963/

http://en.wikipedia.org/wiki/The_New_Rulers_of_the_World

 

John Pilger je eden najbolj prepoznavnih in kritičnih raziskovalnih novinarjev današnjega časa.  V filmu iz leta 2002 je svojo pozornost namenil principom in posledicam globalizacije. V filmu se usmerja na življenjske zgodbe, ki jih neusmiljeni svetovni trg in mediji, ki ga diktirajo, puščajo ob strani.

 

 

10.12. ob 18. uri

 

Vsebina: Seznanili se bomo z osnovami kritičnega in logičnega mišljenja ter njunim pomenom in vplivom na demokratično razpravo.

Način: Predavanje strokovnjaka s področja logike in argumentacije.

Odgovornost: Zofijini ljubimci

Gost/predavatelj: dr. Boris Vezjak (Filozofska fakulteta Maribor)

 

Ob 20.15

 

Merchants of Cool, (2001), ZDA, dokumentarni film, režija: Barak Goodman, dolžina: 55'; angleščina/slovenski podnapisi.

 

http://www.imdb.com/title/tt0279224/

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/cool/

 

Živimo v svetu potrošnje. V njem so mladi med najbolj ranljivimi člani družbe, ki so najbolj na udaru vsesplošne in agresivne potrošniške kulture. Film preiskuje, kako se mediji in trg spoprijemajo z mladim potrošnikom, segmentom družbe, ki za vsakega pomeni najboljšo naložbo za prihodnost.

 

 

12.12. ob 18. uri

 

Vsebina: Seznanili se bomo z inštitucijami Evropske unije in glavnimi strukturnimi problemi znotraj Evropske unije in demokratičnim deficitom, ki ga prinašajo.

Način: Predavanje in razprava.

Odgovornost: Inštitut za etiko Maribor

Gost/predavatelj: Jure Lašič in Luka Lubi (Inštitut za etiko Maribor)

 

Ob 20.15

 

The Real Face of the European Union, (2004), Velika Britanija, dokumentarni film, režija: Phillip Day; dolžina: 43'; angleščina.

 

http://campaignfortruth.com/CTE/realfaceinfo.htm  

 

Koncept EU je mnogim državam predstavljen kot njihovo najboljše upanje za prihodnost. Film, ki se omenjene tematike loteva z skeptičnega zornega kota Britanskega državljana, se sprašuje po ozadju in smernicah unije. EU, ki s skupno valuto, skupnim pravosodjem in vojsko počasi postaja federalna superdržava ima lahko velike, včasih tudi zaskrbljujoče posledice za njene državljane.

 

 

4. tema: Politična teorija II – globalno/lokalno

 

17.12. ob 18. uri

 

Vsebina: Seznanili se bomo s pojmi medijske avtonomije, svobode izražanja in pomena neodvisnosti medijev v družbi in še zlasti v Sloveniji.

Način: Predavanje, analiza in diskusija strokovnjaka s področja poznavanja slovenskega medijskega prostora.

Odgovornost: Zofijini ljubimci

Gost/predavatelj: dr. Boris Vezjak (Filozofska fakulteta Maribor)

 

Ob 20.15

 

Ob priliki zadnjega ŠPP srečanja v "starem" letu, bomo namesto predvidenega filma, ki smo ga prestavili na drugo priložnost, pripravili skromno predpraznično zabavo. Pripravili bomo nekaj malega pijače in nekaj za pod zob, delili bomo darila, predvsem pa veselo diskutirali in delali načrte za prihajajoče leto. Vabljeni v čim večjem številu!

 

 

7.1. ob 18. uri

 

Vsebina: Seznanili se bomo z delovanjem Evropske unije kot globalnim akterjem.

Način: Predavanje in razprava.

Odgovornost: Inštitut za etiko Maribor

Gostje/predavatelji: Luka Lubi (Inštitut za etiko Maribor), Špela Adam (GLEN), Franja Gros (GLEN) in Borut Osonkar (Regionalno stičišče NVO)

 

Ob 20.15

 

News War – What’s Happening to the News, (2007), ZDA, dokumentarni film, režija: Raney Aronson, Micah Fink; dolžina: 80'; angleščina/slovenski podnapisi.

 

http://www.imdb.com/title/tt0966862/

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/newswar/

 

V enem od delov obširne dokumentarne preiskave stanja današnjih medijev, se preiskovalni novinarji legendarne ameriške oddaje »Frontline« posvetijo odkrivanju izzivov, ki jih novinarjem in novinarstvu ponuja današnji čas.

 

 

14.1. ob 18. uri

 

Vsebina: Soočenje na temo poteka priprav na obnovo KC Pekarna. Tema soočenja bo zagotovitev procesa celovite obnove Pekarne in uspešne izvedbe celotne investicije.

Način: Tiskovka in soočenje.

Odgovornost: Zavod Pekarna – magdalenske mreže

Gost/predavatelj: Gregor Kosi (Pekarna) in gosti 

 

 

5. tema: Šola politične pismenosti

 

21.1. ob 18. uri

 

Vsebina: Spoznavali bomo Iluminacije politično nekorektnega in govorili o spontani politični čutnosti.

Način: Predavanje, analiza, diskusija, akcija.

Odgovornost: Zavod Pekarna – magdalenske mreže

Gost/predavatelj: Borut Osonkar (NVO), Gregor Kosi (Pekarna)

  

Ob 20.15

 

Bloody Cartoons (2007), Danska, dokumentarni film, režija: Karsten Kjær, dolžina: 50'; angleščina.

 

http://www.imdb.com/title/tt1209397/

http://www.whydemocracy.net/

 

Film iz različnih vpletenih strani pripoveduje zgodbo o razvpitih danskih karikaturah preroka Mohameda. Preiskuje politično korektnost in samocenzuro, ki kot posledica vse večje občutljivosti različnih segmentov družbe, postajajo vse bolj pomembni v vsakodnevni komunikaciji. Kakšne posledice ima to za svobodo govora in za demokracijo na splošno?

 

 

28.1. ob 18. uri

 

Vsebina: Seznanili se bomo z možnostjo družbenega angažmaja preko delovanja v tretjem sektorju (NVO). Seznanili se bomo z delom Jeremyja Rifkina »Konec dela« in s pomenom zaposlovanja v tretjem sektorju.

Način: Predavanje in razprava o možnih predlogih za širjenje socialne ekonomije v Sloveniji.

Odgovornost: Inštitut za etiko Maribor

Gost/predavatelj: Karolina Babič (Inštitut za etiko Maribor) 

 

Ob 20.15

 

Mclibel, (2005), Velika Britanija, dokumentarni film, režija: Franny Armstrong; dolžina: 85'; angleščina/slovenski podnapisi.

 

http://www.imdb.com/title/tt0458425/

http://www.spannerfilms.net/mclibel

 

Velika korporacija s hitro hrano McDonald's se kot odziv na ostre kritike dveh aktivistov odloči za tožbo. V nasprotju s pričakovanjem korporacije se je iz male tožbe razvil eden najbolj razvitih sodnih primerov britanske in evropske pravne zgodovine. Film na analitičen in zabaven način spremlja sedem let trajajočo bitko Davida proti Goljatu.

 

 

4.2. ob 18. uri

 

Vsebina: Naučili se bomo prepoznavati politično relevantne situacije v povezavi z državljansko odgovornostjo.

Način: Delavnica.

Odgovornost: Inštitut za etiko Maribor

Gostje/predavatelji: Karolina Babič (Inštitut za etiko Maribor), Luka Mancini in Peter Kuralt (Inštitut za etiko Maribor)

 

Ob 20.15

 

The Possibility of Hope, (2007), ZDA, dokumentarni film, režija: Alfonso Cuarón; dolžina: 27'; angleščina/slovenski podnapisi.

 

http://www.imdb.com/title/tt0974618/

 

Kratki esejističen film o upanju. Različne kratke poglede na stanje naše družbe in planeta podajo številni vidni in uveljavljeni strokovnjaki.

 

American Ruling Class, (2005), ZDA, dokumentarni film, režija: John Kirby; dolžina: 88'; angleščina.

 

http://www.imdb.com/title/tt0455906/

http://www.theamericanrulingclass.org/home/

 

V filmu na dramatizirano dokumentarni način spremljamo enega najbolj izstopajočih tabujev modernih družb – elite. Film na ta način odgovarja na vprašanja ali in kako v modernih družbah še vlada elita, kakšna je njena moč in kakšni so privilegiji, ki jih prinaša.

 

 

 

Brošura: ŠPP

Letak: ŠPP

 

Sodelujoči:

mag. Franci Pivec (IZUM) http://www.izum.si/

Gregor Kosi (Zavod Pekarna) http://www.pekarna.org/

Andrej Adam (Zofijini) www.zofijini.net

dr. Boris Vezjak (Filozofska fakulteta Maribor, Zofijini) http://www.ff.uni-mb.si/ www.zofijini.net

dr. Danilo Šuster, (Filozofska fakulteta Maribor) http://www.ff.uni-mb.si/

dr. Janez Justin (Pedagoški inštitut) www.pei.si

dr. Rudi Kotnik (Filozofska fakulteta Maribor) http://www.ff.uni-mb.si/

Luka Lubi (Inštitut za etiko Maribor) www.izem.si

Borut Osonkar (NVO) http://www.cnvos.si  

Karolina Babič (Inštitut za etiko Maribor) www.izem.si

Josip Rotar (InfoShok) http://infoshok.wordpress.com/

 

Napotila:

http://www.pekarna.org/

www.izem.si

www.pei.si

http://www.cnvos.si

http://www.izum.si/

http://infoshok.wordpress.com/

http://www.ff.uni-mb.si/

www.katedra-on.net

www.radiomars.si

     

 

 

 


Bookmark and Share
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane