Arhiv, O predavanjih

 

Thomas W. Simon

ETNIČNA IN NACIONALNA IDENTITETA DOBRO ALI ZLO?

 

Preden sprejmemo ali zavrnemo vrednost tega, da smo Slovenci ali Srbi, moramo najprej razumeti etnično in nacionalno identiteto. Primeri z vseh koncev sveta, pričajo kako težko je zagovarjati razvrščanje posameznikov na deskriptivni ravni. Označevanje posameznikov kot pripadnikov katere koli skupine vedno že vključuje vrednostne sodbe. Etika in pravičnost zahtevata, da identificiramo in popravimo nepravične politične zlorabe etničnih in nacionalnih identitet.

 

Profesor Thomas W. Simon, Fullbrightov štipendist in gostujoči profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, je končal študij prava na Univerzi v Illinoisu in dosegel doktorat iz filozofije na Univerzi v Washingtonu. Trenutno predava filozofijo na Državni univerzi v Illinoisu, dejaven pa je tudi kot pravnik. V preteklosti je kot svetovalec sodeloval v delovni skupini Združenih narodov za manjšine in pisal ocene o določilih glede človekovih pravic v ustavnih osnutkih Albanije.

 

Marjana Nastran je redna profesorica za socialno psihologijo in predstojnica Centra za socialno psihologijo na Fakulteti za družbene vede. Napisala je vrsto temeljnih socialnopsiholoških knjig, kot so: Od krize psihologije h kritični psihologiji, Mladina in ideologija, Ženske, zasebno, politično, Temelji socialne psihologije, Psihologija vsakdanjega življenja in še številne druge.

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane