Arhiv, O predavanjih

 

Food (FUD) for Thought

Filmozofski večer

 

»Punishment Park«

Filmski aktivizem Petera Watkinsa

 

Film

Punishment Park

Avtor: Peter Watkins

 

V sredo, 12. 12. ob 18.30 v predavalnici 2.18 (vprašajte pri vratarju) na Filozofski fakulteti v Mariboru.

 

»Punishment Park« (1971), režija in scenarij Peter Watkins, 88 minut; angleščina/slovenski podnapisi.

 

Na zadnjem filmozofskem večeru v tem letu, se bomo posvetili samosvojemu filmskemu aktivistu, angleškemu režiserju in scenaristu, Peteru Watkinsu. S tem namenom si bomo pogledali, morda njegov najbolj razvpiti film, »Punishment Park« iz leta 1971. Gre za fiktivni dokumentarni film o evropski televizijski ekipi, ki snema reportažo o posebnih metodah prevzgoje v ameriškem pravosodnem sistemu.

 

 

 

Dogajanje je postavljeno v začetek sedemdesetih, ko so na višku protesti proti vietnamski vojni in konzervativni politiki predsednika Richarda Nixona. Predsednik se pod pritiskom protestov odloči razglasiti poseben varnostni zakon, ki daje izvršilno moč federalnim avtoritetam, da same presojajo o grožnjah za nacionalno varnost. Člani raznih aktivističnih gibanj, v glavnem študenti, so na podlagi tega zakona aretirani in soočeni z hitrimi sodišči. Zaradi prenapolnjenih zaporov, je obtoženim dana možnost, da izbirajo med zaporom ali tridnevnim maršem skozi »Punishment Park«. V teh treh dneh se morajo na vročem kalifornijskem puščavskem soncu znajti brez hrane in vode, med tem ko jih, kot del svojega treninga, preganja tudi Nacionalna garda. Ko obtoženi dosežejo ameriško zastavo, skrito nekje v puščavi, so osvobojeni. Če jim ne uspe, bodo svojo kazen odsedeli v zaporu.

 

»Punishment Park« je posnet gverilsko in z mnogo improvizacije, da bi dogajanje izgledalo kar najbolj resnično. Skoraj vsi nastopajoči v filmu so neprofesionalni igralci in so bili za film izbrani na podlagi svojega življenjskega in političnega prepričanja, s čemer film še dodatno ustvarja vzdušje realizma. Četudi je film sam po sebi fiktiven, pa v njem ne manjka različnih reprezentacij dejanskih dogodkov tistega časa. Eden osnovnih namenov filma je bil, da pri gledalcu izzove močan emocionalni in intelektualni odziv. Kot je Watkins pravilno domneval, je film dejansko sprožal zelo burne reakcije, ki so med gledalci pogosto vodile do podobnih konfrontacij, kot jih lahko spremljamo na filmu.

 

 

 

Napotila:

http://www.mnsi.net/~pwatkins/

 

   

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane