Arhiv, O predavanjih

 

Projekcija filma in predavanje

Društvo Prizma in film Flash Gordon

 

KINO KLUB NARODNI DOM

Mali oder Narodnega doma, 20.12.2006, 20.00

 

20.00

Kratka predfilma

Predstavitev Društva Prizma – društva ljubiteljev znanstvene fantastike in fantazije

 

Društvo ljubiteljev znanstvene fantastike in fantazije Prizma je mlado društvo, ki na Slovenskem deluje od novembra 2005. Njegov namen je druženje članov in pristašev društva ter izmenjava mnenj o (znanstveni) fantastiki, fantaziji in sorodnih temah v vseh izraznih oblikah. Tako v društvu delujejo in se spoznavajo ljubitelji literature, filmofili, amaterski striparji in risarje ter igralci namiznih in računalniških iger.

 

Eden izmed dolgoročnih ciljev društva je tudi promocija zgoraj omenjenih tematik v javnosti. S  svojimi projekti in srečanji člani in prijatelji društva poskušajo informirati, oziroma vsaj spodbuditi interes širše javnosti o tovrstnih vsebinah. Nenazadnje tudi s četrtletnim objavljanjem manjše revije Neskončnost, v kateri izdajajo članke, eseje, recenzije, zgodbice, ilustracije s področij njihovega interesa.

 

Na filmozofskem večeru se bodo trije člani Prizme: Gregor Vuga, Peter Dobaj in Tanja Cvitko posvetili kultnemu liku v starejši znanstveni fantastiki – Flashu Gordonu ter njegovemu vplivu na razvoj superherojev. Večer bo popestrila projekcija črno-belega filma iz leta 1936, z naslovom Flash Gordon: Rocketship.

 

Kratek uvod v superheroje

Peter Dobaj

 

Flash Gordon je pomenil začetek obdobja superherojev, ki so kmalu za vedno zaznamovali stripe s svojimi dogodivščinami. V Kratkem uvodu v superheroje bomo predstavili njihovo življenjsko pot od Flash Gordona do ameriškega resničnostnega šova Who wants to be a Superhero?. Prav tako  vam bomo prikazali dva legendarna animirana filma bratov Fleischer o Supermanu, v trajanju približno 20 minut.

 

Rasni predsodki v znanstveni fantastiki tridesetih let

Gregor Vuga

 

Predstavitev predsodkov o rasnih razlikah in diskriminaciji med ljudmi, kot jih je v tridesetih letih prejšnjega stoletja prikazovala znanstvena fantastika na filmu, s posebnim ozirom na arijske teme in Flash Gordona kot ikono popularne kulture.

 

Flash! Rešitelj vesolja!

(predstavitev (super)junaka Flasha Gordona skozi stripe in filme)

Tanja Cvitko

 

Flash Gordon je glavni lik eksotičnih in razburljivih pustolovskih zgodb, ki se večinoma odvijajo na planetu Mongo, kateremu kraljuje zloben mogočnež Ming. Klasične šundovske pustolovščine pogumnega mišičnatega junaka z Zemlje so v obliki stripa začele izhajati 1934. Kljub vsej predvidljivosti, klišejem in poenostavljenosti ima Flash svoj neizogiben čar, s katerim še danes zbuja navdušenje ljubiteljev znanstvene fantastike kot tudi ostalih.

 

ok. 20.45

Flash Gordon: Rocketship


ZDA, 1936, DVD, 72', celovečerni igrani film, scenarij: Frederick Stephani, Ella O'Neill, Basil Dickey in George H. Plympton, režija: Frederick Stephani in Ray Taylor

Igrajo: Buster Crabbe, Jean Rogers, Charles Middleton, Priscilla Lawson in drugi

 

»Flash Gordon: Rocketship« je film, sestavljen za televizijski medij na podlagi serije o Flashu Gorodonu, stripovskem junaku, ki je v tridesetih v Ameriki povzročil pravo pop-kulturno revolucijo. Flash Gordon, ki ga je nepozabno upodobil olimpijec Buster Crabbe, je eden od trojice nadvse nenavadnih junakov, ki potem ko sestavijo vesoljsko raketo odpotujejo na planet Mongo, na katerem vlada tiran Ming, da bi na ta način nekako preprečili, da planet trči z Zemljo. Serija o Flashu Gordonu, katere cvetober je ta film, je v tridesetih nakazala prihodnost tako filmskemu mediju kot specifično znanstveno fantastičnem žanru in ima danes ne samo arhivsko marveč tudi zgodovinsko vrednost.

 

Dodatne informacije na: www.filmsko.net, www.radiomars.si in www.prizma.si

  

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane