Arhiv, O predavanjih

 

dr. Igor Primorac

Državni terorizem in povratni terorizem

 

Zofijini ljubimci – društvo za razvoj humanistike, vljudno vabi na predavanje filozofa dr. Igorja Primorca z naslovom Državni terorizem in povratni terorizem, ki bo v  sredo, 6. novembra 2002 ob 17.30 v galeriji Media Nox v Židovski 12 v Mariboru.

 

Svetovni trgovinski center v New Yorku in Pentagon, Bali ter še sveža trupla iz moskovskega gledališča,... pa seveda redni samomorilski napadi Palestincev in povračilni udarci izraelske vlade. Tako se bere tragičen, po vsem sodeč nezaključen seznam terorističnih napadov, ki so se spričo svoje nepredvidljivosti in krute odločnosti akterjev prebili med udarne vesti svetovnih medijev in na dnevne rede srečanj svetovnih voditeljev. Kje iskati vzroke za porast števila primerov in na prvi pogled radikalno spremembo narave političnega nasilja v svetu? Kakšne so prave razsežnosti in rušilni potencial sodobnega terorizma? Kako sploh opredeliti terorizem, ga prepoznati in se mu učinkovito postaviti po robu? Komu vse naprtiti krivdo zanj? Kje je prava mera med učinkovitostjo in moralno dopustnostjo proti-terorističnih ukrepov? Ali je smiselno govoriti o državnem terorizmu, terorizmu torej, ki ga zganjajo države? Na kateri točki se moralno in zakonsko legitimen boj proti okupatorjem, zatiralcem ali izkoriščevalcem sprevrže v terorizem? Ali je uporabo nasilja za doseganje političnih ciljev sploh kdaj mogoče opravičiti? Profesor Primorac bo na primeru bližnjevzhodnega nasilja, ki ga pozna iz prve roke, skušal odgovoriti na ta in še vrsto drugih perečih vprašanj.

 

Igor Primorac je profesor filozofije na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu (nedavno sami tarči napada palestinskega samomorilca!), trenutno pa gostujoči profesor na Univerzi v Melbournu. Je avtor številnih člankov, objavljenih v prvovrstnih strokovnih publikacijah (tudi o definiciji in (ne)moralnosti terorizma), ter več knjig: Prestup i kazna (1980), Justifying Legal Punishment (1989, ponatis 1997, hrvaški prevod Kazna, pravda i opće dobro, Zagreb 1995), Etika in seks (1999, slovenski prevod Krtina 2002), Human Sexuality (uredil, 1997) in Patriotism (uredil, 2002).

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane