Arhiv, O predavanjih

 

Food (FUD) for Thought

Filmozofski večer

 

Dokumentarna serija

»The Power of Nightmares«

Avtor: Adam Curtis

 

V sredo, 13.2. ob 18.30 v predavalnici 2.18 (vprašajte pri vratarju) na Filozofski fakulteti v Mariboru.

 

»The Power of Nightmares: The Rise of the Politics of Fear« (2004), scenarij in režija Adam Curtis, 3X60 minut; angleščina/slovenski podnapisi.

 

»The Power of Nightmares: The Rise of the Politics of Fear« (Moč nočnih mor: Vzpon politik strahu) je tridelna serija Adam Curtisa, v kateri se je leta 2004 lotil motivov in idej, ki stojijo za vojno proti terorizmu. V seriji v svojem značilnem slogu preiskuje uporabo taktik strahu za uveljavljanje specifičnih političnih interesov. Spremljamo lahko paralelni vzpon ameriškega neokonzervativnega gibanja in bližnjevzhodnega radikalnega islamizma. Curtis v njunem skoraj hkratnem vzponu vidi precej podobnosti, ki po njegovem mnenju niso naključna. Pretnja, ki jo današnjemu svetu predstavlja radikalni islamizem kot množična organizirana sila destrukcije vsega zahodnega, se najpogosteje predstavlja v formi zloglasne »Al Kaide«, ki pa je po Curtisovem mnenju mit, ki ga je ustvarila politika, kot poskus, da bi po propadu nekaterih utopičnih ideologij v polpretekli zgodovini, ponovno združila in inspirirala svoje ljudi.   

 

Tudi to serijo smo razdelili na dva filmozofska večera. Na filmozofskem večeru 30.1.2008, si bomo najprej pogledali tretji del in zaključek serije »The Trap« v paketu s prvim delom serije »The Power of Nightmares«, preostala dela serije pa bomo zavrteli na naslednjem filmozofskem večeru, ki bo v sredo 13.2.2008. 

 

1. del »Baby It's Cold Outside« (Draga, mrzlo je zunaj) (30.1.2008)

 

Prvi del serije raziskuje korenine »islamizma« in »neokonzervativizma«. Spremljamo življenjsko pot egipčanskega uradnika Sayyida Qutba, ki velja za očeta moderen islamistične misli. K skrajnim verskim in političnim dogmam se je zatekel po obisku v ZDA, kjer se je soočil z, na individualizmu temelječo, moralno sprijenostjo zahodnega sveta. V istem času je v Ameriki, po propadu ideje o »veliki družbi« predsednika Lyndona Johnsona, skupina deiluzioniranih liberalov na čelu z Irvingom Kristolom in Paulom Wolfowitzom, spoznavala politično filozofijo Lea Straussa. Prišli so do podobnega sklepa kot islamisti, da je na osebni individualni svobodi temelječa družba, glavna težava vsakršnega podobnega socialnega načrta.

 

 

 

2. del »The Phantom Victory« (Fantomska zmaga) (13.2.2008)

 

V drugem delu spremljamo vzpon islamističnega gibanja, ki je zapadlo pod vpliv radikalnega Zawahirija in njegovega bogatega saudijskega prijatelja Osame bin Ladena. Islamisti so se v boju proti sovjetski okupaciji Afganistana pridružili Reaganovi administraciji, ki je že bila pod močnim vplivom neokonzervativnega gibanja. Po uspehu nad Sovjeti in po propadu vzhodnega bloka v poznih osemdesetih, sta obe skupini verjeli, da sta zaslužni za poraz »imperija zla« in da imata zato vso pravico nadaljevati svojo revolucijo.

 

 

 

3. del »The Shadows in the Cave« (Sence v jami) (13.2.2008)

 

V zadnji epizodi spremljajmo dejansko rojstvo »Al Kaide«. Curtis meni, da sta imela bin Laden in Zawahiri po propadu islamske revolucije za sabo zelo malo podpornikov. Zato sta bila docela odvisna od neodvisnih zunanjih operativcev, ki so izvajali napade v imenu svete vojne. Vlada ZDA je v iskanju krivcev za te teroristične napade želela obtožiti bin Ladena. Za  obtožbo so mu morali dokazati, da je vodja večje kriminalne združbe. Našli so bivšega bin Ladenovega sodelavca, Jamala al-Fadla in mu plačali, da je pričal proti bin Ladenu, češ da je vodja velike teroristične organizacije imenovane »Baza« oziroma »Al Kaida«. Po napadih 11/9 je neokonzervativna republikanska oblast na čelu z Georgem Bushem uporabila ta koncept, da je lahko upravičila napad na tega novega sovražnika, kar je sprožilo vojno proti terorizmu in vse njene danes dobro znane posledice.

 

 

 

»To je gledljivi kinematični esej, ki z skrbno zbranim dokaznim gradivom povzdigne in prečisti vašo percepcijo.« Entertainment Weekly

 

»Sijajen, oči odpirajoč film, ki je hkrati mestoma absurdno smešna dekonstrukcija mitov in resnic o globalnem terorizmu.« Variety

 

Napotila:

 

http://www.imdb.com/title/tt0430484/

http://www.ufppc.org/content/view/3394/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/4202891.stm

http://www.errolmorris.com/content/interview/believer0406.html

 

   

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane