Arhiv, O predavanjih

 

Poletna šola

Politologija malo drugače

 

Polituss in Zofijini ljubimci vabijo na 6. tradicionalni poletni kamp, ki bo v Portorožu od 6.7. do 13.7.2008.

 

Tokrat bomo pod naslovom "Politologija malo drugače" razmišljali in razpravljali o politologiji, političnem ter politiki. Z gosti bomo skušali politologijo odpreti, izpostaviti njene manj znane vidike, ponuditi alternativne poglede nanjo in jo povezati z drugimi področji vednosti.

 

Politologija ne sledi zgolj razpravam v parlamentu, prav tako zgolj ne prebira modrih misli, ki so jih v preteklosti zapisali filozofi in politologi. Politologija črpa iz velike knjige življenja in je vedno na sledi politiki in političnemu. Kjerkoli najdemo politično - pa naj bo v parlamentu, v medijih, ekonomiji, religiji, v vsakdanjih praksah in diskurzih, na lokalni ali globalni ravni – tam se nam odpira možnost politološke analize. Politiki bomo v ciklu predavanj sledili najprej na konceptualni ravni in si s pomočjo definiranja osnovnih pojmov tlakovali pot k različnim poljem vednosti. Spraševali se bomo o političnem komuniciranju in njegovih strategijah, se srečali s teorijami zarot v politiki, razkrivali ideološkost ekonomije in religije, problematizirali samoumevnosti kapitalizma in parlamentarne demokracije, se vprašali kako nam lahko pri analizi politike in političnega pomaga psihoanaliza ter kakšno je razmerje med politiko in poezijo. Na poletnem kampu bomo, tudi s pomočjo nekonvencionalnih pristopov, skušali povečati prepoznavnost politologije kot vede, jo približati zainteresirani javnosti in razbiti predsodke, ki se v zvezi z njo pojavljajo.

 

Posegli bomo na področja za katera se na prvi pogled zdi, da politologija na njih nima kaj iskati, na ta način pa opozorili na nujnost interdisciplinarnega pristopa, ki omogoča razlago kompleksnih družbenih fenomenov. Razmišljali bomo o temeljnih, a izmuzljivih konceptih, kot so: politika, politično, politološko. Udeleženci bodo s praktičnim delom, v okviru delavnic in debat, v skupinskem duhu iskali odgovore na aktualna vprašanja z različnih področij. Dotaknili se bomo zanimivih odnosov in povezav med: politologijo in politiko, aktivno participacijo in kvazi-apolitičnostjo, politiko in poklicem (funkcijo) politika ter umetnostjo in političnim. Da pa vse skupaj ne bo preveč naporno in suhoparno, se bomo sproščali na plaži ter se v okviru zabavnih večerov ob morju spoznali in tesneje povezali.

 

Ker je število udeležencev omejeno, se je dobro prijaviti čim prej na lea.salehar@gmail.com ali na matevz.kladnik@gmail.com

 

Cena je 89 evrov in vključuje prenočišče, hrano, pijačo, predavanja in delavnice! Pri prijavi se plača 20 evrov akontacije.

Vabljeni!

 

Nadaljnje informacije:

www.polituss.org

 

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane