Arhiv, O predavanjih

 

Filmozofski večer

»Sodobne podobe ženskosti«

 

V sredo, 9.4. ob 18.30 v predavalnici 2.18 (vprašajte pri vratarju) na Filozofski fakulteti v Mariboru.

 

Film:

»Killing Us Softly 3« (1999), ZDA, režija: Sut Jhally; avtorica: Jean Kilbourne;  dolžina: 34'; angleščina/slovenski podnapisi.

 

Pionirsko delo Jean Kilbourne je pomagalo pri razvoju in popularizaciji študij, ki se ukvarjajo z reprezentacijo spolov v reklamni industriji. Njena večkrat nagrajevana serija filmov »Killing us Softly« je vplivala na generacije učečih ljudi po vsem svetu. V zadnjem filmu iz serije, vzame pod drobnogled, kako se je podoba ženske v reklamah spreminjala v zadnjih desetletjih. Razpravlja o psihološkem učinku portretiranja ženskosti v oglaševanju. Na humoren in inteligenten način, kot kritiko negativne podobe ženske v družbi, ki sugerira izgled ustvarjen za pogled, predstavi številna nazorna reklamna sporočila in TV oglase. Kilbournova ugotavlja, da s tem, ko te podobe oblikujejo pričakovanja javnosti, na ta način škodijo ženskam. Skozi prezentacijo Kilbournova vzpodbuja kreativen in produktiven dialog in vabi gledalce, da na že znane podobe pogledajo na nov način.

 

 

 

Jean Kilbourne je socialna teoretičarka, avtorica razvpite serije filmov »Killing Us Softly« ter zelo uspešna predavateljica na številnih ameriških univerzah. Raziskuje  medijske podobe in njihov vpliv na mlade ljudi, še posebej na ženske. Njena knjiga »Deadly Persuasion: Why Women and Girls Must Fight the Addictive Power of Advertising« je bila objavljena leta 1999.

 

»Komercialni interes popularnega tiska je pripeljal do oblikovanja govorice za žensko bralstvo, saj ženska kot gospodinja nadzoruje družinski proračun, zato je potencialna potrošnica in naslovljenka oglasov v časopisju. Zgodovina ženske strani, prav tako kot zgodovina ženske revije, je tudi zgodovina konstrukcije ženske potrošnice. To je očitno v sodobnih ženskih revijah, kjer je »terapevtski diskurz« največkrat povezan s potrošnjo.« (Jerca Legan, 2004: Razgaljena; žensko branje v Sloveniji, str. 134 )

 

Napotila:

http://www.mediaed.org/videos/MediaGenderAndDiversity/KillingUsSoftly3

http://www.jeankilbourne.com  

http://www.imdb.com/title/tt0336699/

www.genderads.com  

   

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane