Arhiv, O predavanjih

 

Filmozofski večer

»City lights«

 

Posnetek si lahko na računalnik prenesete na strani: http://archive.org/details/cityLights_454

 

Društvo za razvoj filmske kulture (http://filmsko.org/) vas v navezi z Zofijinimi vabi na filmozofski večer z filmom »City Lights« in predavanjem priznanega filmskega teoretika in publicista Stojana Pelka. Na Mali oder Narodnega doma vas vabimo v četrtek 16.3.2006 ob 19. uri.

 

KINO KLUB NARODNI DOM

 

Program:

 

19.00 

City lights

(Luči velemesta)


ZDA, 1931, DVD, čb, zvočni, 87', komična drama, režija in scenarij: Charles Chaplin

 

Prvi Chaplinov zvočni film, čeprav zaradi znanega režiserjevega nasprotovanja zvočnemu filmu brez ene same izgovorjene besede, je ganljiva zgodba o ljubezni med potepuhom (Chaplin) in slepo prodajalko cvetja (Virginia Cherrill), katere družina nima denarja, da bi plačevala najemnino. Potepuhovo navidezno prijateljstvo z ekcentričnim bogatašem mu omogoči, da postane njen dobrotnik, a tudi snubec.

 

21.00

Predavanje Stojana Pelka, znanega filmskega teoretika in publicista

o glasovnih in slikovnih razsežnostih Chaplinove mojstrovine oziroma o tem, kako Chaplin leta 1931 odgovori na še svežo iznajdbo zvočnega filma: z ljubezensko zgodbo nemega potepuha in slepe prodajalke rož zasnuje eno najbolj zgovornih avdio-vizualnih del 20. stoletja.

 

Po predavanju bo sledila še predstavitev Pelkove knjige Filmski pojmovnik za mlade (v sodelovanju z mariborsko Založbo Aristej).

  

Vstopnine ni!

 

Vabljeni!

 

 

 


Bookmark and Share