Arhiv, O predavanjih

 

»Berlin 1936 – Peking 2008«

(Priložnostni simbolni protest proti kršitvam olimpijskih načel na olimpijskih igrah v Pekingu in na Kitajskem)

 

»Olimpizem je življenjska filozofija, ki povezuje v harmonično celoto vrednote telesa, volje in duha. Olimpizem si prizadeva s povezovanjem športa, kulture in vzgoje ustvariti način življenja, ki bi temeljil na veselju, izvirajočem iz napora, na vzgojni vrednosti dobrega vzgleda in na spoštovanju splošnih osnovnih etičnih načel«

 

1 poglavje olimpijske listine

 

»Cilj olimpijskega gibanja je s pomočjo športa vzgajati mladino in tako pomagati graditi miren in boljši svet brez diskriminacije in v olimpijskem duhu, kar je mogoče doseči le z medsebojnim razumevanjem v duhu prijateljstva, solidarnosti in fair-playa. Cilj te filozofije je s športom omogočati harmoničen razvoj človeka in tako povsod pomagati ustvarjati miroljubno družbo, ki skrbi za ohranitev človeškega dostojanstva. Zato  olimpijsko gibanje samo ali s pomočjo drugih organizacij v okviru svojih možnosti sodeluje v aktivnostih, ki prispevajo h krepitvi miru.« (http://www.olympic.si)

 

V petek 8.8.2008 ob 21 uri pripravljamo na terasi pred jazz klubom Satchmo v Mariboru simboličen provizoričen protest ob pričetku olimpijskih iger v Pekingu. Na tem priložnostnem dogodku bomo na kratko opozorili na številne kršitve človekovih pravic v Ljudski republiki Kitajski, ki so v marsikaterem oziru v diametralnem nasprotju z načeli olimpijskega gibanja. Ob tem bomo delili letake z informacijami o kršitvah človekovih pravic in drugih problemih sodobne Kitajske družbe. Kot osrednji del protesta bomo zavrteli razvpiti dokumentarni film »Olympia« Leni Riefenstahl, ki je kot prvi film o olimpijskih igrah zabeležil utrip enih najbolj spornih olimpijskih iger moderne dobe, leta 1936 v Berlinu. V primeru dežja projekcije filma ne bo!  

 

Kot v svojem najnovejšem poročilu ugotavlja tudi Amnesty International, so kitajske oblasti prelomile svoje obljube, da bodo izboljšale razmere na področju človekovih pravic. Poročilo, ki je bilo objavljeno deset dni pred začetkom Olimpijskih iger v Pekingu, ocenjuje ravnanje kitajskih oblasti na 4 področjih, povezanih s temeljnimi olimpijskimi vrednotami 'univerzalnih temeljnih etničnih načel' in 'človeškega dostojanstva': te vključujejo pregon aktivistov za človekove pravice, pridržanje brez sojenja, cenzuro in smrtno kazen. Sklep poročila z naslovom Olimpijsko odštevanje: Prelomljene obljube (The Olympics Countdown: Broken Promises) je, da se je na večini teh področij stanje še poslabšalo. Pred OI so kitajske oblasti zaprle, odredile hišni zapor in na silo odstranile posameznike, za katere verjamejo, da ogrožajo podobo 'stabilnosti' in 'harmoničnosti', ki jo hočejo predstaviti svetu. "Kitajske oblasti uničujejo zapuščino OI. Izpustiti morajo vse zaprte miroljubne aktiviste, dovoliti tujim in domačim novinarjem, da svobodno poročajo, ter še napredovati do odprave smrtne kazni. Svetovni voditelji, ki bodo obiskali OI, morajo javno izraziti svoj glas v dobro varovanja človekovih pravic na Kitajskem ter v podporo posameznim kitajskim aktivistom za človekove pravice. Če tega ne bodo storili, bodo poslali sporočilo, da je sprejemljivo, če država gosti OI v ozračju represije in pregona." (Vir: http://www.amnesty.si)

 

Leni Riefenstahl je dokumentarni film »Olympia« pripravila v dveh delih – prvi del ima naslov »Fest der Voelker« (Praznik narodov), drugi del pa »Fest der Schoenheit« (Praznik lepote). Film je prejel zlato medaljo v Parizu leta 1937, prvo nagrado v Benetkah kot najboljši film leta 1938, leto kasneje pa še olimpijsko nagrado Mednarodnega olimpijskega komiteja. Ne glede na spornost sporočila, je to eden najboljših in gotovo najpomembnejših športnih filmov kadarkoli posnetih. To je tudi prvi dokumentarni film, ki so ga posneli o olimpijskih igrah. Film je prinesel številne inovativne in pionirske tehnike spremljanja športnih prireditev, ki so v glavnem v veljavi še danes. Tehnično je film občudovan in hvaljen brez izjeme, veliko več preglavic pa zgodovinskemu opazovalcu povzroča ozadje filma. Kljub kontroverznosti, ki izhaja iz dejstva, da je služil tudi promociji nacističnih idealov, je film uvrščen praktično na vse liste najboljših in najpomembnejših filmov vseh časov. Film »Olympia« je postavil standarde modernega dokumentarnega filma hkrati pa naredil neprecenljivo uslugo olimpijskemu gibanju. Dolžina filma je 203 minute, predvajali pa ga bomo v nemškem jeziku.

 

Napotila

http://www.amnesty.si

http://www.amnesty.org/

http://www.athletesdocare.com/

http://www.hrw.org/

http://www.cohre.org/

http://studentsforafreetibet.org/

http://www.humanrightstorch.org/news/

http://www.olympicwatch.org/

http://www.ifjc.org/

http://www.ifex.org

http://www.chinafreedom.org/

http://chinaview.wordpress.com/

http://www.chinahumanrights.org/

http://www.riefenstahl.org

     

 

 

 


Bookmark and Share
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane