Arhiv, O predavanjih

 

Filmozofski večer

Malena

Projekcija filma Malena in predavanje Pauleta Ečimoviča.

 

Zofijini ljubimci v navezavi z Društvom za razvoj filmske kulture, vabimo na filmozofski večer, ki se bo dogodil v sredo, 9. 3. 2005, ob 19.00 uri v dvorani Štuka, Maribor.

Filmozofski večer v mesecu žensk bomo posvetili ženski. »Ženski kot objektu a«, kot se bo glasil naslov predavanja Pauleta Ečimoviča in ženski, ki v filmu Malena še ne doraslega Renata sooči z lepoto, spolnostjo, maščevanjem, norostjo vojne in hrepenenjem po romantičnem, skozi kar deček postane moški, dojemljiv za razumevanje ljubezni in odgovornosti.

 

Oskarjevec Giuseppe Tornatore nas popelje v majhno mestece v Italiji, da bi razkril grenko-sladko, nepozabno zgodbo o Maléni, lepi mladi vdovi, ki daje dečku navdih za samostojnost, pogum in neutrudno iskanje nemogočega sredi vojnega kaosa. Maléna je šarmantna in ganljiva pripoved o moči domišljije in o nevarnostih odraščanja, spomin na najbolj čarobne trenutke otroštva.

 

Interpretacija filma "Malena" bo delno izhajala iz J.A. Miller-jeve razlage »prave« oziroma »narejene« ženske. Osnova zanjo je Lacanova psihoanaliza in pojmovanje karizmatične osebnosti in iz nje porojene subjektivnosti. Obravnavali bomo medigro med videzom, dozdevnostjo in nezaneslivostjo sklepov na teh osnovah, ter močjo samozavestne osebnosti, da se z navedenimi dejavniki poigra v utesnjenih družebnih okoliščinah. Vljudno vabljeni!


 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane