Arhiv, O predavanjih

 

Filmozofski večer

»Novinarstvo. Zelo kratki uvod«

 

V sredo, 27.2. ob 18.30 v predavalnici 2.18 (vprašajte pri vratarju) na Filozofski fakulteti v Mariboru.

 

Gost večera:

Andrej Adam bo predstavil prevod knjižice »Novinarstvo. Zelo kratki uvod«, enega vodilnih britanskih novinarjev Iana Hargreavesa. Knjižica je izšla pri založbi Krtina, v knjižni zbirki Kratka.

 

Film:

»Network« (1976), scenarij: Paddy Chayefsky, režija: Sidney Lumet, igrajo: Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall in drugi; dolžina: 121 minut; angleščina/slovenski podnapisi.

 

 

 

»Današnje novinarstvo ne odraža toliko pobud posameznih državljanov, ki jih ogrožajo velike korporacije in močne vlade, kolikor odraža interese ogromnih in pogosto izjemno donosnih medijskih institucij. Novinarstvo potrebuje kapital za opravljanje svojega dela v moderni družbi in zanj poskrbijo prav takšne organizacije. Toda z njihovo močjo prihaja tudi nova zahteva po ravnovesju med močjo in odgovornostjo tega globalnega hipernovinarstva.« (odlomek iz knjige)

 

Novinarstvo ima močan vpliv na naše predstave o svetu: od terorizma, predsedniških volitev v Ameriki, zvezdniških škandalov do nedavnih okoljskih katastrof. lan Hargreaves uporabi svojo umeščenost v svetu medijev, da razišče, kako pridemo do teh informacij, ter premisli praktične, politične in profesionalne odločitve, s katerimi se novinarstvo sooča.

 

V knjigi, ki je prvič izšla leta 2003 z naslovom »Journalism: Thruth and Dare«, avtor pravi, da bi morali biti novinarji bolj samokritični; ključna načela svobode tiska pa so danes vsaj tako pomembna kot nekoč.

 

»Network« iz leta 1976 je pristna filmska klasika o fiktivni televizijski mreži in njenem boju za preživetje na medijskem trgu. Film je leta 1977 prejel štiri Oskarje, v  glavnem v igralskih kategorijah, pa tudi za najboljši scenarij, nominiran pa je bil še v nadaljnjih šestih kategorijah, vključno za najboljši film. Pomen in vrednost filma se iz dekade v dekado povečuje, njegova trpka satirična kritika novinarstva, pa vse bolj postaja realnost.  

 

»I'm as mad as hell, and I'm not going to take this anymore!«   

 

Napotila:

http://www.imdb.com/title/tt0074958/

http://wethemedia.edublogs.org/1970s-case-study-film/

 

   

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane