Arhiv, O predavanjih

 

Noč raziskovalcev v Udarniku

 

Ste za požirek filozofskega koktajla družbe, umetnosti in znanosti? »Barmani« Zavoda Udarnik in člani društva za razvoj humanistike Zofijini ljubimci, za vas v petek, 23.9.2011 v Udarniku, pripravljajo čutnosti in skrivnosti poln večer.

 

Ob 16. uri boste deležni eksperimentalno-performativnega predavanja z naslovom »Umetnost in znanost«, ob 18.00 uri pa bo sledila projekcija dokumentarnega filma »News War – What’s Happening to the News«. Dr. Boris Vezjak, predavatelj filozofije na Filozofski fakulteti UM, bo ob 19.30 v predavanju z naslovom »Manipulativnost medijev«, na svežih slovenskih primerih pojasnil ta pojav. Od 21. ure naprej se boste lahko sprostili v klubsko-raziskovalnem večeru z zvokom in sliko ter preverili, ali Zofija premore dovolj ljubezni tudi za vas.

 

Program:

 

16:00 eksperimentalno-performativno predavanje in prostorska postavitev »umetnost in znanost«.

 

18:00 »News War – What’s Happening to the News« (Vojna novic - kaj se dogaja informativnim medijem), 2007, ZDA, dokumentarni film, režija: Raney Aronson, Micah Fink; dolžina: 80′; angleščina/slovenski podnapisi.

 

Pogledali si bomo tretji del posebne PBSove serije »News War«, v kateri novinarji oddaje »Fontline« preučujejo kako se politične, kulturne, pravne in gospodarske sile spopadajo z današnjimi mediji in kako se le-ti odzivajo na spremembe.

 

19:30 dr. Boris Vezjak – »Manipulativnost medijev«; predavanje; dolžina 30 min


V predavanju z naslovom »Manipulativnost medijev« nam bo dr. Boris Vezjak, predavatelj filozofije na Filozofski fakulteti v Mariboru, pojasnil razdelitev manipulativnosti medijev na dva sklopa: angažirano manipulativnost medijev samih in manipulacijo z mediji s strani drugih, npr. politikov. Pod drobnogled bo vzeta zloraba medijev, predvsem njen učinek nižanja rabe razuma in nivojev državljanske racionalnosti. V predstavitvi bodo ilustrativno navedeni še sveži slovenski primeri.

 

21:00 klubsko-raziskovalno-znanstveni zaključek z zvokom in sliko

 

Predstavitev organizatorjev:

 

Z ustanovitvijo Zavoda Udarnik je v jadra mariborske kulturne scene zapihal svež veter, nekdaj veličastna, kasneje propadajoča kinodvorana Udarnik pa je dobila novo podobo in še boljšo vsebino. Zavod s svojim delom pomaga osvobajati kreativno energijo in ustvarjalnim posameznikom v simbolu mestnega jedra daje prostor za izražanje svojih del in idej.

 

Zofijini ljubimci so ljubitelji modrosti, ki že od leta 1996 s svojim razmišljanjem krepijo razvoj humanistike v mestu Maribor ter opozarjajo na pasti mentalne stihije. Številna predavanja, okrogle mize in redna tedenska oddaja na radiu MARŠ so le del tega poslanstva.

 

Poročilo

 

Napotila

Zavod Udarnik

zavodudarnik.wordpress.com

Noč raziskovalcev

http://www.nocraziskovalcev.si/

News War

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/newswar/

Sproščena Slovenija

http://vezjak.blog.siol.net/

     

 

 

 


Bookmark and Share