Arhiv, O predavanjih

 

Predavanje

»Nestrpen Slovenec: izmišljena kategorija ali ne?«

 

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na pogovor z Nino Kozinc in Nikolaijem Jeffsom, aktivistoma, ob projekciji filma pod skupnim naslovom »Nestrpen Slovenec: izmišljena kategorija ali ne?«, ki se bosta odvijala v sredo, 20. aprila 2005, s pričetkom ob 18.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru. 

 

Pred pogovorom bomo zavrteli kratek dokumentarni film z naslovom »BRČV 2004« avtorjev Barbare Kelbl, Vikija Bertonclja in Nine Kozinc, ki beleži izpovedi  tarč nasilja v Sloveniji: lezbijke, Afričana, Romkinje, gejevskega aktivista in igralca, ki je igral homoseksualca v televizijski nadaljevanki. Napadi, ki so jih doživeli, so bili zanje prostorsko in časovno nepredvidljivi in posledica stališča napadalcev, da oni niso zares ljudje, temveč da jih je legitimno tepsti, žaliti, izključevati in diskreditirati na podlagi njihove spolne, rasne, nacionalne in druge pripadnosti.

 

V pogovoru po filmu bosta Nina Kozinc in Nikolai Jeffs, aktivista in publicista, spregovorila o fenomenu nestrpnosti v Sloveniji. V pogovoru bosta poskušala odgovoriti na vprašanje, zakaj je nestrpneža tako težko prepoznati, ali je ta v resnici izmišljena kategorija ali ne, ali se v Sloveniji nestrpnost v zadnjem času razrašča in kaj ali kdo jo razpihuje, ter seveda, na kakšne načine se lahko proti njej borimo. Pogovor in projekcija filma sta spremljevalni dogodek ob razstavi »Jara kača nestprnosti«, ki se odvija v mariborski Sinagogi.


 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane