Arhiv, O predavanjih

 

Predavanje

»Narod, nacionalizem in vojna« (ODPADE)


Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, v sodelovanju z MKCjem prirejajo in vabijo na prvo predavanje iz cikla o nacionalizmu. Pod naslovom »Narod, nacionalizem in vojna« bo predaval filozof dr. Nenad Miščević. Predavanje bo potekalo v torek, 13. maja 2008, s pričetkom ob 19.00 uri v Kulturnem inkubatorju v Mariboru. 

 

Vojne med nacionalnimi državami so vojne značilne za drugo polovico devetnajstega in celotno dvajseto stoletje. Integriteta nacionalne države in identiteta naroda so tako v običajni zavesti kot tudi pri nekaterih pomembnih avtorjih (od militaristov preko republikancev do Walzera) glavni temelj upravičevanja kolektivne uporabe sile. Tako imenovani komunistični zločini so deloma prav tako nacionalistični. Tudi najbolj pravična vojna proizvaja krvave moralne dileme, ki so moralno nedopustne, zato je tudi vojskovanje nedopustno. Da bi se takšnemu vojskovanju ognili, je potreben nad-nacionalni institucionalni okvir. Takšen nadnacionalni okvir nima nikakršnih možnosti za svoj obstoj in razvoj brez multikulturne »subverzije« klasične nacionalne države; drugače se etno-nacionalne homogene države preprosto ne bodo odrekle svoje popolne suverenosti. Torej, trajnega miru ne bo brez multikulturnega kozmopolitizma. Tako bi izgledal sodobni kantovski argument za nad-nacionalno skupnost.

 

Dr. Nenad Miščević je doktor filozofije in publicist, zaposlen je kot predavatelj na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru in je hkrati gostujoči profesor na CEU univerzi v Budimpešti. Ukvarja se z različnimi filozofskimi področji predvsem pa s epistemologijo in politično filozofijo, je avtor številnih knjig in člankov v srbohrvaščini, slovenščini in angleščini, med drugimi tudi »Rationality and Cognition« (1998) in »Nationalism and Beyond« (2001).

 

V ciklu predavanj o nacionalizmu v mesecu maju sledijo predavanja dr. Borisa Vezjaka »O slovenskem nacionalizmu in državotvornosti« (v torek 20.5.), dr. Vesne V. Godine »Antropologija in nacionalizem« (v četrtek 22.5.) in Aleša Bučarja »Politične stranke, mladi in nacionalizem« (v ponedeljek 26.5.). Podrobnejše informacije o teh predavanjih še sledijo.

 

Dodatne informacije na: www.zofijini.net in www.mkc.si       

Kontakt: zofijini@yahoo.com ali zofijini@gmail.com

   

 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane