Arhiv, O predavanjih

 

Predavanje

»Misija nemogoče?«

(o novi znanosti o človeku)

 

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na predavanje dr. Gregorja Tomca z naslovom »Misija nemogoče?«, ki se bo odvijalo v sredo, 15. decembra 2004, s pričetkom ob 18.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru. 

 

Sodobna kognitivna znanost o človeku je na prelomu - vedno nova spoznanja o delovanju možganov/duševnosti se še vedno umeščajo v že rahlo utrujena teoretska razmišljanja (sebični geni, prirojeno - priučeno, biologija - kultura ipd.). Potreben bi bil nov teoretski okvir, ki bi nedvoumno pojasnjeval vse emergentne ravni kot prepleteno interaktivno celoto (kemijskih reakcij, delovanja posameznih nevronov, oblikovanja nevronskih omrežij itd.), saj je treba preseči boj za prevlado ene discipline nad drugimi ali pa poskuse medsebojne izolacije disciplin.

 

Je možna nova znanost o človeku? Predlog: ne gre za ukinjanje specialnih znanosti o človeku, ampak za njihovo predrugačenje.  Kognitivna znanost je danes v podobni situaciji, kot je bila biologija pred Darwinom.

 

Dr. Gregor Tomc, znano ime slovenske sociologije, je izredni profesor na Katedri in oddelku za kulturologijo pri Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Ukvarja se s sociologijo mladine in kreativnosti, kulturno politiko in v zadnjem času tudi sociologijo kognitivnih znanosti. Plod njegovega raziskovanja so številni članki doma in v tujini, med knjigami omenimo le dve: »Profano: kultura v modernem svetu« (1994) in »Šesti čut: družbeni svet v kognitivni znanosti« (2000). Predavanje razvija nekatere teze iz njegove nove knjige.


 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane