Arhiv, O predavanjih

 

Predavanje

»Izbrisani – kakšen je nauk te žalostne zgodbe?«

(predavanje o problematiki izbrisanih in okrogla miza)

 

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na predavanje pravnika magistra Matevža Krivica  z naslovom »Izbrisani – kakšen je nauk te žalostne zgodbe?«, ki se bo odvijalo v torek, 25. novembra 2003, s pričetkom ob 18.00 uri v Sinagogi v Židovski ulici 4 v Mariboru (KC Sinagoga vodi Pokrajinski muzej Maribor).

 

Kaj je v trenutni histeriji okoli izbrisanih resnica in kaj ni? Ter česa se lahko iz te zgodbe naučimo?  Matevž Krivic bo spregovoril o trenutni situaciji, ki se napleta okoli te najbolj množične in odmevne kršitve državljanskih pravic v samostojni Sloveniji. Odločba Ustavnega Sodišča, kakor tudi »tehnični zakon« (v tem delu v skladu z njo) vračata vsaj enemu delu izbrisanih status, ki jim je bil z izbrisom nezakonito odvzet, tudi za nazaj. Toda nekatere interpretacije slovenske desnice močno pledirajo za to, da bi se  jim ta status ne povrnil, večinoma z zlaganim argumentom astronomskih odškodnin. Se je predvolilni boj že začel, to pot na hrbtih izbrisanih državljanov?

 

Ob koncu predavanja bo sledila še okrogla miza z izbranimi gosti.

 

Matevž Krivic je nekdanji sodnik Ustavnega sodišča RS, prej je bil predavatelj ustavnega prava in teorije države in prava na Višji upravni šoli, ukvarjal se je tudi z vprašanji medijskega prava in nekaterimi drugimi politično žgočimi ustavnimi vprašanji. Je pravni zastopnik Društva izbrisanih, avtor številnih strokovnih člankov,  tista najširša javnost  ga najbolje pozna po časopisnih komentarjih.


 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane