Arhiv, O predavanjih

 

Sobotna humanistična ofenziva

O predsodkih in drugih diskriminatornih praksah

Filmozofski večer in pogovor

  

V soboto, 26. junij 2010 ob 20h v Kavarni KPŠ (Ptuj)

 

Film: »Blauäugig« (Blue Eyed); (1996); Nemčija, ZDA; dokumentarni film; režija in scenarij: Bertram Verhaag; dolžina: 90'; angleščina/slovenski podnapisi.

 

Tema: O razširjenosti predsodkov v naši družbi.

 

Jane Elliott je ameriška učiteljica, ki je vse od leta 1968 na svojevrstnem pohodu proti rasizmu in družbeni diskriminaciji vseh vrst. V sklopu posebne delavnice, ki jo prireja povsod po svetu, za udeležence ustvari poseben realističen mikrokozmos današnje družbe. Kar se prične kot igra, se hitro izkaže kot kruto in v življenju nikoli tako transparentno lekcijo, o naših vsakodnevnih interakcijah in boju za premoč nad sočlovekom.  

 

Jane Elliott je zaslovela leta 1968, ko je na lokalni osnovni šoli, kjer je učila, prvič uspešno preizkusila ta eksperiment. Razred je razdelila na dva tabora, za merilo pa vzela barvo oči vsakega od otrok. Učenci so bili na ta način, na podlagi svoje barve oči, segregirani v privilegirano oziroma podrejeno pozicijo. Na ta način je otrokom na najbolj nazoren način predstavila delovanje rasizma in drugih diskriminatornih praks v vsakodnevnem življenju. Rezultat eksperimenta, kot tudi odziv nanj, je bil spektakularen. Jane Elliott je spodbudil, da je z eksperimentom nadaljevala tudi na drugih demografskih skupinah. »Blauäugig« je pedagoško zasnovan dokumentarec nemške produkcije, o njenem edinstvenem delu, ki skozi spremljanje ene takšnih delavnic, na najbolj nazoren način pokaže tako na motive, didaktične metode kot učinke tovrstnega praktičnega izobraževanja.

 

Po projekciji filma si bomo zastavili nekaj vprašanj in se v diskusiji med drugim pogovorili o tem, kako različne oblike diskriminacije vplivajo na življenja posameznikov.

 

Gostje: Zofijini ljubimci (www.zofijini.net)

 

Napotila

http://www.zofijini.net/predavanja_blueeyed.html

http://www.janeelliott.com/

http://www.imdb.com/title/tt0115716/

http://newsreel.org/nav/title.asp?tc=CN0015

 

 

 

 


Bookmark and Share