Arhiv, O predavanjih

 

Predavanje

»O komičnem«

 

Posnetek si lahko na računalnik prenesete na strani: http://archive.org/details/OKominem

 

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo in vabijo na predavanje filozofinje dr. Alenke Zupančič z naslovom »O komičnem«, ki se bo odvijalo v torek, 24. maja 2005, s pričetkom ob 18.00 uri v Galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru. 

 

V čem je komedija oziroma fenomen komičnega zanimiv za filozofijo? Kaj je tisto v komičnem, kar ima smisel za filozofsko razmišljanje? Kako se komedija razlikuje od vica? Kaj ima skupnega z mehanizmom delovanja ljubezni? Predvsem pa: kako lahko prav komedija postavi pod vprašaj in problematizira vseprisotni ideološki imperativ zabave, sreče in "pozitivnega mišljenja", s katerim smo vse bolj bombardirani? To je nekaj osnovnih vprašanj, na katera bo odgovarjalo predavanje.

 

Alenka Zupančič je doktorirala iz filozofije v Ljubljani in nato še v Parizu. Je raziskovalka na Filozofskem inštitutu pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Ob Slavoju Žižku velja za eminentno predstavnico lacanovske šole doma in v tujini. Objavila je številne članke in vrsto knjig, omenimo  uspešni in zelo prevajani »Ethics of the Real: Kant and Lacan« (2000) in »The Shortest Shadow: Nietzsche's Philosophy of the Two« (2003). Njena zadnja knjiga »Poetika: druga knjiga« (2004) se ukvarja s fenomenom komičnega.

 

Video posnetek predavanja: http://www.zofijini.net/oko_alenka.html  

 

 

 

 


Bookmark and Share
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane