Arhiv, O predavanjih

 

Filmozofski večer

Matrix

Projekcija filma Matrica in predavanje Jana Princla

 

Zofijini ljubimci v navezavi z Društvom za razvoj filmske kulture, predstavljamo filmozofski večer, ki se bo dogodil v torek, 5.4. ob 19.00 uri v dvorani Štuka, Maribor.

 

Neo v dobi, ko realnost generirajo stroji postane The One – izbranec, ki zavedni del človeštva popelje napram revoluciji, uporu proti tehniciranemu umetnemu okolju, ki se kliče matrica. Morpheus pravi: »Nihče ti ne more povedati kaj je to Matrica, to moraš izkusiti sam«, zato vas bomo najprej priključili na Matrico, da bo razprava po filmu pristnejša. Matrica je pop fenomen, alegorična znanstveno fantastična pravljica ali grozljivka, kakor pač vzamete, ki je z osvojitvijo nekaterih breztežnostnih podob postavila nove standarde v hollywoodskem filmu, ki jim ta še danes neomajno sledi. Matrica, pozira kot "drugačen" akcijski film, kot akcijski film z možgani, kot testosteronski spektakel s filozofskim inteligenčnim kvocientom.

 

Tokratni filmozofski večer bomo v predavanju Jana Princla z naslovom  "LE KAJ JE NEO POJEDEL?" posvetili vprašanju svobode in osvoboditve. Svet vsakdanjega (samo)doživljanja je zgolj iluzija, simulacija dejanskosti, ki le prikriva dejstvo, da družbi vlada tehnološka inteligenca, ki človeštvo znotraj planetarnega sistema sužnosti izrablja kot svoj energetski vir. Glavni junak - Neo - je skozi izbiro med modro in rdečo tableto soočen z omenjenim razcepom med "iluzijo" in "realnostjo", in po izbiri rdeče tablete, "pilule resnice", ki mu ponudi uvid v orisano situacijo, se Neo kot vodja peščice upornikov poda na pot osvoboditve človestva... Ob primerjavi analize temeljnih pogojev možnosti svobode in perspektive sužnosti, osvobajanja in svobode, ponujene v filmu, bomo prevprašali status svobode, ki jo ponuja manifestna raven filma, z njo pa tudi etični značaj Neove odločitve, zgoščene v dejanju izbire tablet: kaj je torej Neo pojedel? Vljudno vabljeni!


 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane