Arhiv, O predavanjih

 

Filmozofski večer

»Motnje hranjenja«

 

V sredo, 12.3. ob 18.30 v predavalnici 2.18 (vprašajte pri vratarju) na Filozofski fakulteti v Mariboru.

 

Gostja večera:

Vasja Smole Dubrovnik, prof. def., ped.spec.

 

Ali svojo stisko utapljaš v hrani? Se tvoje misli neprestano vrtijo okoli hrane, preštevaš kalorije in ne veš, kako s tem prenehati? Motnje hranjenja so problem zasvojenosti s hrano - osebe, ki zaradi njih trpijo, ne zmorejo obvladovati svojega hranjenja. Po večini se z motnjami hranjenja srečajo ženske, ki pogosto jedo veliko preveč ali premalo, ob tem nekatere še bruhajo ali jemljejo odvajala, neprestano skušajo hujšati... Skratka, imajo močan občutek, da so ujete v »začaran krog« misli, bojev in akcij v zvezi s hrano…

 

Gostja filmozofskega večera posvečenega motnjam hranjenja bo Vasja Smole Dubrovnik, profesorica defektologije, psihoterapevtka in supervizorka integrativne psihoterapije, ki med drugim v mariborski Infopeki vodi skupino za pomoč osebam z motnjami hranjenja. Temo bomo nadgradili z uvodno projekcijo dokumentarnega filma »Thin« in naknadno diskusijo.

 

Film:

»Thin« (2006), ZDA, dokumentarni film, režija: Lauren Greenfield; dolžina: 102'; angleščina/slovenski podnapisi.

 

 

 

Večkrat nagrajeni HBOjev dokumentarni film iz leta 2006 se osredotoča na štiri mlade ženske, ki se borijo z anoreksijo. Brittany je petnajstletnica, ki želi izgledati privlačno, da bi jo družba bolje sprejela. Shelly se z anoreksijo na različne načine bori že šest let. Alisa je ločena mati dveh otrok, ki se s prehranjevalno motnjo bori že desetletje. Polly je številna leta neuspešno preživela po različnih ustanovah, ki bi ji pomagale v boju z boleznijo. Kamera tem ženskam sledi tekom terapij, emocionalno napetih trenutkov prehranjevanja, jutranjih tehtanj, konfliktih situacij z osebjem različnih ustanov itd. Ko spremljamo njihove zgodbe, spoznamo, da bo pot do ozdravitve za vsako od njih drugačna. Nekatere bodo namerno sabotirale svojo zdravljenje, nekatere bodo zadovoljivo napredovale in spet druge bodo med zdravljenjem soočene z sistemom, ki jim dolgotrajnejšega zdravljenja niti ne omogoča. To je portret bolezni, ki je hkrati frustrirajoča v svoji kompleksnosti in uničujoča v bolečini, ki jo prizadeva svojim žrtvam in tem, ki jih imajo radi.  


Film ponuja izkustven in emocionalen pogled v svet prehranjevalnih motenj in nam s svojo sporočilnostjo ponuja večjo razumevanje te bolezni – to ni samo bolezen povezana z hrano, samopodobo ali samozavestjo, ampak je splet osebnih, družinskih, kulturnih in mentalnih težav.

 

Napotila:

http://www.infopeka.org/Program.php?Program=112

http://www.laurengreenfield.com/index.php?p=KZQ3GTAF

http://med.over.net/zasvojenost/hranjenje/vzroki_motnje.php

http://www.drustvo-zenska-svetovalnica.si/motnje_1.php

 

   

 

 

 


Bookmark and Share
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane