Arhiv, O predavanjih

 

ZHV, jesen 2011

»Grundeinkommen« (Temeljni dohodek)

 

Četrtek, 27. oktobra, ob 18.00, v dvorani Gustaf

 

Predstavitev filma »Grundeinkommen« (Temeljni dohodek), ki govori o UTD (univerzalnem temeljem dohodku), o čemer bo nato v sodelovanju z Brankom Gerličem, tajnikom sekcije za UTD pri društvu Zofijini ljubimci, tekla razprava.

 

»Grundeinkommen« (Temeljni dohodek), dokumentarni film, Švica, Avstrija, Nemčija, 2008, DVD, 100 minut, režija: Daniel Häni in Enno Schmidt; nemščina, slovenski podnapisi

»Grundeinkommen« (Temeljni dohodek), je 100 minutni dokumentarni film, ki je leta 2008 nastal v skupni švicarsko-avstrijsko-nemški koprodukciji. Filmski esej o temeljnem dohodku sta režirala Daniel Häni in Enno Schmidt. Predlog o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka je predlog o tem, da bi država vsem državljanom (ali prebivalcem) redno izplačevala fiksno, za vse enako, neodtujljivo in z ničemer pogojevano minimalno vsoto denarja, definirano na način nediskriminatorne pravice (in ne pomoči). Torej ne glede na narodnost, minulo delo, spol, starost ali kateri koli drug pogoj. Film »Grundeinkommen« nam na nazoren in zlahka razumljiv način predstavi osnovne argumente za tovrstno radikalno spremembo v načinu našega življenja in gospodarjenja. Vlogo, ki jo igra v naših življenjih prihodek, pa postavi v povsem novo luč.

 

Napotila

http://www.kultkino.ch/kultkino/besonderes/grundeinkommen  

http://www.zofijini.net/utd

Program ZHV, jesen 2011

http://www.zofijini.net/predavanja_veceri2011.html

     

 

 

 


Bookmark and Share