Arhiv, O predavanjih

 

Filmozofski večer

Film v šole!

 

Zofijini v navezavi z Društvom za razvoj filmske kulture, vabimo na filmozofski večer z naslovom Film v šole. Filmozofski večer se bo dogajal v ponedeljek 30.5.2005 v dvorani Štuka v sklopu Kina Štuk - drugačnega kina. Večer se bo pričel ob 19. uri z projekcijo dijaškega filma 16:57, nadaljeval pa z predstavitvijo ekipe in okroglo mizo na dano temo.

Za filmsko vzgojo v Sloveniji so bila najbolj plodna šestdeseta in sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Danes opažamo, da na tem področju, kljub prizadevanjem nekaterih pedagogov, ni bilo realiziranega veliko oziroma da film, za razliko od večine drugih umetnosti, nima enakovrednega mesta v slovenskem izobraževalnem sistemu.

Osnovni namen filmozofskega večera bo razgrniti nekatere vidike na problematiko filmskega izobraževanja v Sloveniji.

Program večera:

-         projekcija filma dijaka Darka Berliča 16 : 57 (19.00).

-         predstavitev filmske ekipe (20.30)

-         razgovor na temo film v šole (Matjaž Varšek, Zavod za šolstvo, Matej Kos, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše) – (21.00)

Vstopnina 300 SIT

Razgovor in predstavitev ekipe sta brezplačna

 

16:57, drama, Slovenija, 2004, 80´; režija in scenarij: Darko Berlič; igrajo:  Gabrijel Ferčec, Sebastijan Halič, Mirjana Vazzaz, Matjaž Mihelak, Srečko Budimir, Mojca Rajšp, Miran Rajšp in drugi

Gre za projekt šele 18-letnega scenarista, režiserja in montažerja Darka Berliča oziroma filmske sekcije, ki so jo ustanovili člani ekipe Darma. Ekipa Darma je neformalna ekipa mladih filmskih navdušencev, ki predstavljajo najožji del tehnične ekipe, ki je ustvarila v slabih dveh letih - na različnih lokacijah v Mariboru in okolici, v Občini Miklavž na Dravskem polju, Planici nad Framom - z minimalnimi sredstvi (dva milijona tolarjev) in s popolnimi naturščki zelo posrečen, čustveno nabit in prepričljiv portret usode odvisnika od heroina.

Glavni lik v filmu je Tomi, mlad narkoman, ki ga mamila spravijo na dno. Pomembno vlogo v njegovem življenju ima dekle Katja in njuna družba. Tomi se zaradi mamil zadolži pri prekupčevalcu in s tem še dodatno zabrede. Razpet je med dekletom, ki mu želi pomagati in odvisnostjo, ki ga spravlja v pogubo. Tukaj so še njegovi starši in prijatelji, prav tako pa tudi družba njegovega dekleta. Zabrede v težave s podzemljem, čemur sledi izsiljevanje in psihično uničevanje.

»Zmeraj sem bil pozitivist in skušal delati dobre stvari.  Mamil je med nami veliko in ljudje si zatiskajo oči, ko nekdo umre, pa je prepozno. O tej tematiki je res bilo že veliko filmov, a zdi se mi še, da tako zgodbo lahko dobro predstaviš tudi z nizkim proračunom. Večina filmov prikazuje samo uživanje mamil, medtem ko sem hotel pokazati, kako vplivajo mamila na družinske vezi in prijatelje, ki želijo pomagati.« (Darko Berlič)

2. PREDSTAVITEV FILMSKE EKIPE

3. FILM V ŠOLE - razgovor na temo film v vzgojno-izobraževalnem sistemu Slovenije (Matjaž Varšek, Zavod za šolstvo; Matej Kos, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše)


 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane