Arhiv, O predavanjih

 

Predavanje

Zofijini ljubimci &  Študentska založba
ŽGOČA POLITIČNA PRIHODNOST EVROPE
(pogovor ob knjigi »Demokracija v Evropi«)
 

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike v sodelovanju s Študentsko založbo iz Ljubljane prirejajo pogovor s publicistom mag. Vinkom Ošlakom iz Celovca in sociologom dr. Andrejem Fištravcem ob priložnosti novega prevoda knjige Larryja Siedentopa z naslovom »Demokracija v Evropi«, ki se bo odvijal v sredo, 25. februarja 2004, s pričetkom ob 18.00 uri v galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru.

Larry Siedentop, profesor politične teorije v Oxfordu, se v svoji knjigi »Demokracija v Evropi« (2001) dotika zgočega vprašanja politične prihodnosti združene Evrope: se bo ta ob preoblikovanju spremenila iz konfederacije v federacijo? Kako bo Evropa ohranila politično kulturo posameznih članic in kaj se obeta njenim demokratičnim tradicijam, kašno gonilo povezovanja so vera, ideološke iztočnice in kulture posameznih članic? Bo v njej prevladala unitarna vizija v skladu z zahtevami centralizirane francoske politične kulture (z oblikami imperija), ali mogoče pluralistična vizija po ameriškem vzoru? Teh in podobnih Siedentopovih dilem se bosta ob prevodu knjiga dotaknila oba sogovornika.

Mag. Vinko Ošlak je filozof, literat, publicist in katoliški aktivist iz Celovca, avtor številnih knjig in družbeno angažiranih časopisnih ali esejističnih prispevkov. Dr. Andrej Fištravec je sociolog in docent na Oddelku za sociologijo Pedagoške fakultete v Mariboru. Pogovor bo vodila Eva Ferlež.


 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane