Arhiv, O predavanjih

 

DR. ALEŠ DEBELJAK:

Med republiko in narodom

 

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, vabijo na predavanje dr. Aleša Debeljaka z naslovom »Med republiko in narodom«, ki se bo odvijalo v torek, 26. novembra 2002, s pričetkom ob 18.00 uri v galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru.

Dr. Debeljak bo predstavil svoja stališča o nastanku slovenske države v luči nasprotij med republikansko tradicijo, ki sloni na zanikanju kolektivne avtoritete in zgodovinskega spomina, ter nacionalizmom, ki poudarja zgodovinsko dediščino naroda, kar je med drugim tema njegove najnovejše knjige »Lanski sneg. Eseji o kulturi in tranziciji«, ki je nedavno izšla pri mariborski založbi Aristej in bo dosegljiva na predavanju.

Dr. Aleš Debeljak je izredni profesor za kulturologijo in predstojnik centra za preučevanje kulture in religije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, avtor številnih knjig esejev, kritike kulture in poezije. Pretežno se ukvarja z vprašanji nacionalne identitete, religioznega fundamentalizma in etičnih konfliktov. Njegova bibliografija vsebuje med drugim tudi tujejezične knjige, denimo »Twilight of the Idols: Recollections of a Lost Yugoslavia« (Wite Pine Press, Fredonia, New York 1994) in »Reluctant Modernity : The Institutions of Art and its Historical Forms« (Rowman & Littlefield, Lanham & New York 1998).


 

 

 


Oblikovanje in izdelavo sponzorira BMV-Design.com
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane