Arhiv, O predavanjih

 

Food (FUD) for Thought

Filmozofski večer

 

ODGOVORNOST INTELEKTUALCEV

 

Dokumentarni film

»Power and Terror: Noam Chomsky in Our Times«

Avtor: John Junkerman

 

Gost večera: dr. Friderik Klampfer

 

V sredo, 14.11. ob 18.30 v predavalnici 2.18 (vprašajte pri vratarju) na Filozofski fakulteti v Mariboru.

 

»Power and Terror: Noam Chomsky in Our Times« (2002), režija John Junkerman, 74 minut; angleščina/slovenski podnapisi.

 

Odgovornost intelektualcev je, da govorijo resnico in izpostavljajo laži.                                     

Noam Chomsky

 

V tednu, ki je posvečen filozofiji, se bomo v okviru »filmozofskega večera« lotili vprašanja o odgovornosti intelektualcev. V ta namen bomo prikazali dokumentarni film »Power and Terror: Noam Chomsky in Our Times«, ki po napadu 11.9. v New Yorku, spremlja boj za resnico enega najbolj izpostavljenih intelektualcev današnjega časa, Noama Chomskega. S kratkim spremnim predavanjem nas bo razveselil gost večera, prof. dr. Friderik Klampfer. 

 

»Power and Terror: Noam Chomsky in Our Times« (2002) je tipičen dokument o delu enega najbolj vplivnih političnih disidentov našega časa, lingvista in političnega filozofa, Noama Chomskega. Po 11. septembru 2001 se je v odmev na ameriške reakcije na napad na WTC, odzval z analizo in zgodovinsko perspektivo dogodka. Pojasnilo je podal na številnih predavanjih, intervjujih in v mednarodno izjemno odmevni knjigi »9-11«. Chomsky kritizira zunanjo politiko ZDA in ponuja za to argumente, ki temeljijo na desetletjih raziskav in analiz, ki postavljajo idejo terorizma v kontekst ameriškega imperializma. Za svojo državo zahteva, da v svoja dejanja implicira enake moralne standarde, kot jih zahteva za druge.

 

Noam Chomsky je v akademskih krogih najbolj znan kot iznajditelj »transformativne generativne gramatike«, originalnega in zelo vplivnega sistema lingvistične analize.  Po doktoratu je začel s predavanji modernih jezikov in lingvistike na priznanem Massachusetts Institute of Technology (MIT). Predstojnik oddelka je tam postal leta 1961, mesto pa zaseda še danes. Leta 1967 je izdal esej »Odgovornost intelektualcev« in postal eden vodilnih nasprotnikov vietnamske vojne. Odtlej je prepoznavnost širom sveta dosegel z vztrajnim političnim aktivizmom, ki ga je zaznamovala lucidna kritika zunanje politike ZDA, analiza delovanja množičnih medijev, analiza mednarodnih odnosov, zagovarjanje človekovih pravic itd. Objavil je več kot 80 knjig in prek tisoč razprav s področja lingvistike, filozofije, politike, kognitivnih znanosti in psihologije.

 

Dr. Friderik Klampfer predava etiko na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Je avtor knjige »Etiški pojmovnik za mlade« (Aristej, 2003) in številnih člankov s področja teoretične in praktične etike doma in v tujini.

 

Napotila:

www.chomsky.info

 

 

 

   

 

 

 


Bookmark and Share
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane