Arhiv, O predavanjih

 

Predavanje

»Kakšno stališče naj zavzamem do svoje smrti?«

(predavanje o (vaši) smrti in okrogla miza)

 

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, prirejajo predavanje filozofa dr. Borana Berčića z naslovom »Kakšno stališče naj zavzamem do svoje smrti?« ki se bo odvijalo v torek, 14. oktobra 2003, s pričetkom ob 18.00 uri v galeriji Media Nox v Židovski ulici 12 v Mariboru.

 

Tema predavanja je smrt, ki jo imamo za nekaj slabega in se je bojimo. Toda Epikur je mislil drugače: smrt naj ne bi bila prav nič grozna, ker so za človeka slabi le neprijetni občutki, mrtev človek pa nima nobenih občutkov. Ker se mu po smrti nič slabega ne more zgoditi, ni jasno, zakaj bi smrt lahko bila zanj takšna.

 

Tudi Lukrecij misli, da ni razlike med našim prejšnjim in prihodnim življenjem: strahu pred prejšnjim življenjem ni, zato je tudi tisti o prihodnjem nesmiseln. Sodobni filozof Williams celo verjame, da bi večno življenje bilo nevzdržno in da zaradi tega smrt, če le ni prezgodnja, prinese olajšanje. Po drugi strani pa filozof Nagel razvija tezo, da je smrt vedno slaba že zato, ker si vsak med nami želi še živeti, navzlic smrti. Dr. Berčić bo zagovarjal stališče, da Epikurjevi in Lukrecijevi argumenti niso prepričljivi in da je z zdravorazumskega stališča smrt za vsakogar nekaj slabega.

Po predavanju bo na koncu sledila še okrogla miza z izbranimi gosti.

 

Dr. Boran Berčić je doktor filozofije, zaposlen na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Rijeki (Hrvaška). Ukvarja se s filozofijo znanosti in logike, občasno nekaterimi moralnimi problemi, je avtor številnih člankov v domačih in tujih revijah, tudi treh knjig: Znanost i istina (Realizam i instrumentalizam u filozofiji znanosti), Realizam, Relativizam, Tolerancija in  Filozofija Bečkog kruga (Razvoj i nastanak središnjih ideja). Predavanje bo v hrvaščini.


 

 

 


Bookmark and Share
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane