Arhiv, O predavanjih

 

Filmozofski večer

Mulholland Dr.

Projekcija filma Mulholland drive in predavanje Ane Jovanović

 

Zofijini ljubimci v navezavi z Društvom za razvoj filmske kulture, predstavljamo prvi filmozofski večer, ki se bo dogodil v sredo, 23.2. ob 19.00 uri v dvorani Štuka, Maribor.

 

Mojstrovino Davida Lyncha o neizogibnem trku hollywoodskega sveta sanj s kruto resničnostjo hrepenenja po sreči in slavi, smo izbrali kot uvodno predstavitev, upamo da daljšega niza večerov, na katerih se bomo lotevali povezave filma in filozofije. Gostja iz Ljubljane, Ana Jovanović, nam bo po projekciji filma kot filozofsko refleksijo na videno, predstavila freud - lacanovsko interpretacijo sanj in budnosti.

»Izhodiščno vprašanje bo vprašanje ločnice med sanjskim in budnim, ki ga bomo sprva povezali s Freudovim imenom in njegovim delom "Interpretacija sanj". Glede na temeljne freudovske postavke bomo nato dognali, kdo je v filmu Mulholland drive sanjajoči subjekt, s čimer bo film razdeljen na dvoje, sanjski in resnični del. Od tod bomo izpeljali prvo, freudovsko, interpretacijo filma. Freudovi teoriji sanj bomo, nazadnje, dodali nekatere Lacanove koncepte (nezavedno, realno, imaginarno, simbolno) in na tej podlagi izpeljali drugo, lacanovsko, interpretacijo filma, pri čemer bomo tematizirali tudi Lacanovo teoretsko dopolnitev Freuda.«

 

Po kratkem predavanju bo sledila diskusija z, upamo, čim množičnejšo participacijo občinstva. Vabljeni!

 

 

 

 Bookmark and Share
Copyright ©2005 zofijini.net, Vse pravice pridržane