Arhiv, O predavanjih

 

Družabno družboslovje

Okrogla miza o EPK

               

POSLUŠAJ!

 

Mitja Čander, programski direktor EPK 2012, dr. Suzana Žilič-Fišer, direktorica zavoda Maribor2012, dr. Boris Vezjak, kritični opazovalec EPK in avtor digitalnih zapisov Zofijini in EPK (kritični zapisi o tem, kako je Maribor postajal evropska prestolnica kulture) ter Simon Kardum, direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Ljubljana in do nedavni član programskega sveta zavoda Maribor2012, bodo tokratni gostje zadnjega srečanje v pomladanskem ciklusu pogovorov Družabnega družboslovja, ki ga avtorsko vodita dr. Vesna V. Godina in dr. Andrej Fištravec v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor in koprodukciji Zavoda Maribor2012, saj bo večer v ponedeljek, 18. aprila 2011, v Klubu KGB, ob 19.00, posvečen premišljevanju različnih odprtih vprašanj, ki jih ponuja vedno bolj konkretni programski orisi Evropske prestolnice kulture, ki se bo pričela dogajati v Mariboru in partnerskih mestih čez 226 dni.

               

Izhajajoč iz Analize ekonomske upravičenosti in organizacijske analize dr. Bogomirja Kovača, ki jo je za potrebe organizacije mariborskega EPK naredil leta 2009, kažejo dosedanje evropske izkušnje pri organizaciji EPK od leta 1985 dalje, da večina mest, ki so bile evropske prestolnice kulture, poroča, da je upravljanje, strateško vodenje in nadzorovanje projekta ena od najzahtevnejših in tudi najbolj problematičnih področij EPK. Ker temeljni razlogi  tičijo  v

(1) premalo domišljeni organizacijski strukturi,

(2) nasprotovanju med interesi upravnega odbora in izvršnim menedžmentom projektov,

(3) prevladujoči vlogi političnih interesov nad poslovnimi in kulturnimi vsebinami,

(4) slabem upoštevanju in reprezentativnosti kulturnih interesov in izvajalcev,

se za začetek postavljajo vprašanja, ali se je mariborskemu projektu uspelo izogniti naštetim negativnim izkušnjam in kaj je tisto, kar bo slovenski EPK razlikovalo od dosedanjih EPK?

               

Soorganizator tokratnega srečanje Družabnega družboslovja so tudi Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike.

 

Napotila

Zofijini in EPK

http://zofijini-epk.blogspot.com/

EPK

http://www.maribor2012.info/

Družabno družboslovje

http://druzabnodruzboslovje.org/

 

 

 

 


Bookmark and Share