O oddaji Filmsko vrtoglavo, O radijskih oddajah

 

Oddaja 3.6.2009 Po krajšem premoru ponovno pozdravljeni v oddaji Filmsko vrtoglavo, ki jo bomo postopoma prenavljali za svežo izdajo v jeseni. K prenovitvenim aktivnostim ste vabljeni tudi vi. In kaj smo za vas pripravili v današnji oddaji? Dnevu mladosti v čast v Kritičnem bazarju predstavljamo filmske in video dejavnosti organizacij, primarno usmerjenih v filmsko in video izobraževanje otrok in mladine. V Filmočveku predstavljamo gostovanje estonskega Kinobusa in Škratovo malo filmsko šolo. Rubrika Ozvočeno prinaša zvoke iz filma Star Trek, ki ga tokrat tudi recenziramo v Filmski obdukciji. Seveda ne pozabite, da Kinoštanca prinaša kup svežih filmskih novic. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 15.4.2009 Filmsko vrtoglavo je spet z vami s polno urico svežih filmskih vsebin. Rubriko Ozvočeno bomo posvetili glasbi v animiranem filmu WALL-E. V rubriki Kritični bazar bomo predstavili nekaj aktualnih dogodkov, med drugim tudi filmski program ob 40. letnici Radia Študent v Ljubljani. V rubriki Filmska obdukcija recenziramo film Varuhi, posnet po stripu oziroma grafičnem romanu Dava Gibbonsa in Alana Moora, ki ga producenti predstavljajo kot akcijsko domišljijsko pustolovščino. V rubriki Kinoštanca pa vas seveda čaka nekaj svežih filmskih napovedi. Vabljeni k poslušanju oddaje Filmsko vrtoglavo!

 

Oddaja 18.3.2009 V rubriki Ozvočeno boste skozi vso oddajo slišali glasbo iz filma Valkira, ki je ne bomo posebej predstavljali, saj film Bryana Singerja obenem recenziramo v Filmski obdukciji. V rubriko Filmočvek bomo skušali res priklicati organizatorko Subverzivnega filmskega festivala, ki se odvija med 15. in 23. marcem  že drugo leto zapored, tokrat na temo Kitajske. V Kritičnem bazarju boste danes v pogovoru s Simonom Popkom vendarle slišali napoved Festivala dokumentarnega filma v Ljubljani, pa tudi pogovor z Leylo Albayaty, avtorico kratkega filma Vu, ki ga je Mirt Komel predstavljal z uvodnim predavanjem Deja-vu na 2. kulturološkem simpoziju. Ob koncu današnje oddaje vas v rubriki Kinoštanca čakajo novičke in filmske napovedi.

 

Oddaja 11.3.2009 V rubriki Ozvočeno za osvežitev ponujamo v posluh izbor iz glasbene opreme za četrti letnik televizijske nanizanke Zdravnikova vest oziroma Dr. House. V rubriko Filmočvek bomo skušali priklicati organizatorko Subverzivnega filmskega festivala, ki se bo odvijal med 15. in 23. marcem  že drugo leto zapored, tokrat na temo Kitajske. V Kritičnem bazarju boste slišali izjavo Filipa Robarja Dorina, ki je v ponedeljek v Kinodvoru predstavljal svoj dokumentarni film Veter se požvižga. V recenzentski rubriki obduciramo film Turneja, ob koncu današnje oddaje pa boste v rubriki Kinoštanca slišali še nekaj novičk in filmskih napovedi.

 

Oddaja 4.3.2009 V rubriki Ozvočeno tokrat še zadnjič predstavljamo oskarjevske glasbene napeve z izborom glasbe iz filma Ljubezen v Barceloni ali Vicky Christina Barcelona. Rubrika Filmočvek tokrat predstavlja  aktualne dokumentarne festivale v regiji. Priklicati bomo poskušali organizatorje slovitega ZagrebDoxa, ki je minuli teden potekal v hrvaški prestolnici, in Festivala dokumentarnega filma, ki čez dober teden dni prihaja v Ljubljano. V Kritičnem bazarju boste slišali kratki posnetek pogovora z Leono in Teo Mitevsko, ki sta pred današnjo projekcijo v Kinodvoru predstavljali svoj film Sem iz Titovega Velesa. Recenzentska rubrika tokrat prinaša najbrž zadnjo izmed oskarjevskih recenzij, film Dvom z Meryl Streep v glavni vlogi. Za konec današnje oddaje smo pripravili filmske novičke v rubriki Kinoštanca.

 

Oddaja 25.2.2009 Filmsko vrtoglavo prinaša v rubriki Filmočvek pregled s podelitve oskarjev. V rubriki Ozvočeno predstavljamo glasbo iz filma Nenavadna zgodba Benjamina Buttona. V rubriki Filmska obdukcija lahko prisluhnete tudi recenziji filma. Rubrika Kritični bazar predstavlja zaključek februarskih petkov v KinoKlubu in vpogled v zgodbo o kinu Udarnik. V rubriki Kinoštanca pa objavljamo nekaj svežih filmskih napovedi. Vabljeni k poslušanju oddaje Filmsko vrtoglavo!

 

Oddaja 18.2.2009 Filmsko vrtoglavo prinaša v rubriki Filmočvek pogovor z Borutom Strelom, ki bo predstavil na Sundanceu nagrajeni film Big River Man o slovenskem plavalcu Martinu Strelu. V rubriki Ozvočeno predstavljamo glasbo iz filma Krožna cesta ali v izvirniku Revolutionary Road režiserja Sama Mendesa, ki z oskarjevcema Kate Winslet in Leonardom DiCapriom v glavnih vlogah velja za nekakšno nadaljevanje Titanika. V rubriki Filmska obdukcija lahko prisluhnete tudi recenziji omenjenega filma. Rubrika Kritični bazar tokrat vendarle prinaša razveseljive novice o prenovljenem upravljanju in programu v nam bližnjem Kinu Ptuj in pogovor z direktorjem Aleksandrom Kranerjem. V rubriki Kinoštanca opozarjamo na zadnji petek v kinu Udarnik in objavljamo nekaj svežih filmskih napovedi. Vabljeni k poslušanju oddaje Filmsko vrtoglavo!

 

Oddaja 11.2.2009 Filmsko vrtoglavo nocoj žal ostaja brez svežih posnetkov iz zadnjega petkovega večera v kinu Udarnik, zato pa boste slišali kar veliko pogovorov v živo, med drugim tudi z Borutom Strelom, ki bo predstavil na Sundanceu nagrajeni film Big River Man o slovenskem plavalcu Martinu Strelu. V rubriki Ozvočeno se bomo na kratko posvetili filmu Rokenroler Guya Ritchieja, ki smo ga recenzirali v eni prejšnjih oddaj, glasbeni izbor pa je toliko izviren, da se mu splača posebej posvetiti. V rubriki Filmska obdukcija recenziramo film Modeli z malce lahkotnejšo vsebino, saj bodo oskarjevci v prihodnjih tednih dodobra zasedli filmska platna in novice. V rubriki Filmočvek boste slišali spet nekaj o nagradah, domačih in tujih, obeta se nam tudi javljanje v živo z berlinskega festivala, ki poteka med 5. in 15. februarjem. Rubrika Kritični bazar tokrat prinaša razveseljive novice o prenovljenem upravljanju in programu v nam bližnjem Kinu Ptuj in pogovor z direktorjem Aleksandrom.V rubriki Kinoštanca pa vas seveda čaka nekaj svežih filmskih napovedi. Vabljeni k poslušanju oddaje Filmsko vrtoglavo!

 

Oddaja 4.2.2009 Filmsko vrtoglavo nocoj žal ostaja brez svežih posnetkov iz petkovega večera v kinu Udarnik zato pa boste slišali dobre novice iz kina Ptuj. Rubriko Ozvočeno bomo posvetili filmu Rokenroler Guya Ritchieja, ki smo jo letos že recenzirali, glasbeni izbor pa je toliko izviren, da se mu splača ponovno posvetiti. V rubriki Filmska obdukcija recenziramo film Modeli z malce lahkotnejšo vsebino, saj bodo oskarjevci v prihodnjih tednih dodobra zasedli filmska platna in novice. Rubrika Kritični bazar tokrat prinaša razveseljive novice o prenovljenem upravljanju in programu v Kinu Ptuj.V rubriki Kinoštanca pa vas seveda čaka nekaj svežih filmskih napovedi. Vabljeni k poslušanju oddaje Filmsko vrtoglavo!

 

Oddaja 28.1.2009 Vrtoglava filmska urica v eter Mariborskega radia Študent prinaša filmske drobtinice z vseh koncev sveta, a vsekakor na frekvenci 95,9 MHz ne pozabimo na domače filmske poslastice. Rubriki Filmočvek in Ozvočeno tokrat posvečamo ameriškim filmskim nagradam, predvsem oskarjem, kjer z desetimi nominacijami poleg filma The Curious Case of Benjamin Button prednjači nova stvaritev Dannyja Boylea, film Slumdog Millionaire, katerega glasbeno podobo boste lahko tudi slišali. Filmska obdukcija predstavlja film Zamenjan Clinta Eastwooda, o katerem vršijo govorice, da so ga člani ameriške akademije pri oskarjevski nominaciji za najboljši film namenoma spregledali. Rubrika Kritični bazar obsega dva prispevka, intervju s scenarističnim gurujem Christianom Routhom, ki se je minuli vikend mudil na Filmski fabuli, in posnetke s petkovega kinoklubskega pogovora z Radovanom Mišičem v mariborskem mestnem kinu Udarnik. V rubriki Kinoštanca pa vas seveda čaka nekaj svežih filmskih napovedi. Vabljeni k poslušanju oddaje Filmsko vrtoglavo!

 

Oddaja 21.1.2009 Po novoletnih vragolijah vam najprej zaželimo srečo v letu 2009, v katerem smo spet z vami v prvi letošnji izdaji oddaje Filmsko vrtoglavo na Mariborskem radiu Študent. V rubriki Ozvočeno tokrat predstavljamo zvočno podobo glasbenega dokumentarca Shine a Light, ki ga je Martin Scorsese posnel na turneji legendarnih Rolling Stonesov in je v lanskem  letu obkrožil festivale, zdaj pa ga lahko gledate tudi v naših multipleksih. Glasba, ki jo vsi dobro poznamo, najbrž sodi tudi k recenziji filma Rokenroler britanskega režiserja Guya Ritchieja, objavljeni v rubriki Filmska obdukcija. Rubrika Filmočvek tokrat prinaša novice o podelitvi zlatih globusov v Hollywoodu, Kritični bazar pa predstavlja sveže posnetke s prvega petka v kinu Udarnik v letošnjem letu. Ob koncu oddaje smo pripravili še kratko napoved prihajajočih filmskih dogodkov v rubriki Kinoštanca.

 

Oddaja 24.12.2008 Zadnja letošnja oddaja Filmsko vrtoglavo v predbožični popoldan posega z nekaj opaznejšimi ameriškimi vsebinami. V rubriki Ozvočeno smo spomladi poslušali glasbo iz popularnih televizijskih serij, zato za konec leta lahko prisluhnemo še glasbi iz aktualne, v zadnjem času ene kreativno najbolj dovršenih televizijskih nanizank o forenziku in serijskem morilcu Dexterju, ki se je nedavno pojavila tudi na slovenskih televizijskih sprejemnikih. V Kritičnem bazarju objavljamo pogled na Dneve Slovenske kinoteke v Mariboru, dopolnjen s posnetki iz pogovora z Bojanom Labovičem. Obsežni Filmočvek prinaša sveže novice iz domačih in tujih filmskih logov, v Filmski obdukciji pa vas pričakuje recenzija stvaritve bratov Coen, Preberi in zažgi. V konec oddaje vas bo pospremila prednovoletna Kinoštanca.

 

Oddaja 17.12.2008 Za veličastno spremstvo današnji recenziji filma Vicky Christina Barcelona v rubriki Obdukcija filma vam v rubriki Ozvočeno predstavljamo glasbo filmskih klasik, nastalih v režiji Woodyja Allena. Filmočvek tokrat posvečamo pregledu dogajanja v hollywoodskem zakulisju. Rubrika Kritični bazar vsebuje pogled na program prihajajočega petka in sobote, saj bosta KinoKlub in Seminar filmske kritike še zadnjič letos gostovala v Kinu Udarnik, kjer bo še vedno mogoče podpisati peticijo za mestni kino. Polno vrečo filmskih napovedi in več o dogodkih po Sloveniji smo vam pripravili za konec v rubriki Kinoštanca.

 

Oddaja 10.12.2008 Oddaja prinaša utrinke iz bogate pokrajine zgodnjega filmskega decembra. V rubriki Ozvočeno kot napoved festivala Animateka predstavljamo glasbeno podobo animiranega filma Persepolis. V Filmočveku vas čaka pregled pravkar podeljenih evropskih filmskih nagrad. Kritični bazar prinaša posnetke s 24. festivala lezbičnega in gejevskega filma, ki je potekal med 29. novembrom in 7. decembrom v Slovenski kinoteki, celjskem Metropolu in koprskem MKC-ju. V Kritičnem bazarju z Igorjem Prasslom predstavljamo program festivala Animateka. Dva prispevka v Kritičnem bazarju posvečamo tudi Kinu Udarnik in sicer poročilo s posnetki s prvega decembrskega petka KinoKluba in peticijo za Kino Udarnik. Polno vrečo filmskih napovedi in več o prihajajočem programu KinoKluba v Kinu Udarnik smo vam pripravili za konec v rubriki Kinoštanca.

 

Oddaja 3.12.2008 Rubrika Ozvočeno tokrat z zvočno podobo iz filma Pokaži mi ljubezen napoveduje program Kino Kluba v Kinu Udarnik. Kritični bazar prinaša intervjuje s festivala IDFA v Amsterdamu, enega največjih festivalov dokumentarnega filma na svetu. Poleg tega boste slišali še pogled nazaj na lokalno izpostavo festivala LIFFe v Mariboru, ki je potekal z dvema projekcijama dnevno v mariborskem kinopleksu ob Dravi. Isti kino prostori trenutno ponujajo komedijo Kaj se je zgodilo, ki jo recenziramo v Filmski obdukciji. Napoved decembrskih filmskih dogodkov boste slišali na koncu oddaje v Kinoštanci.

 

Oddaja 26.11.2008 Spet smo z vami na frekvenci 95,9 MHz s prvo jesensko edicijo oddaje Filmsko vrtoglavo. V rubriki Ozvočeno z zvočno podobo Another Gay Movie napovedujemo 24. festival gejevskega in lezbičnega filma, ki bo potekal med 29. novembrom in 6. decembrom v Ljubljani, Celju in Kopru. Kritični bazar prinaša pogled na pravkar minuli LIFFe, ki je potekal v znamenju družbene angažiranosti ter filmozofije – točke, na kateri se stikata filmska in filozofska misel. Predstavljamo tudi Ekranovo Jesensko filmsko šolo, ki je na temo filma in filozofije potekala od 20. do 22. novembra kot spremljevalni program festivala LIFFe v Ljubljani. Kljub ogromni količini filmskih vsebin v novembru so v multipleksih zabeležili uspešen štart novega bondovskega izdelka, tako vas v Filmski obdukciji čaka recenzija filma Kvantum sočutja. Za konec smo prihranili napoved dogodkov konec novembra in v začetku decembra v Kinoštanci.

 

Oddaja 18.6.2008 Pred nami je še zadnja oddaja Filmsko vrtoglavo v tej sezoni. V rubriki Ozvočeno, v kateri smo skozi vso pomlad poslušali glasbo iz popularnih televizijskih serij, bomo za finale prisluhnili venčku najbolj znanih televizijskih uvertur. V Kritičnem bazarju vam bomo v pogovoru z Matjažem Javšnikom predstavili ustvarjalno filmsko delavnico »Sol&poper«, ki bo koncem junija potekala v Piranu. V obsežnem Filmočvekaškem terminu bomo omenili prestižno priznanje za slovenski film »Rezervni deli«, ob tem pa vas v Filmski obdukciji pričakuje še recenzija letos do tega trenutka enega najbolj gledanih filmov v Sloveniji in tudi v svetu, filmsko različico televizijske serije »Sex and the City«, o kateri smo v eni naših prejšnjih oddaj že govorili. Ob samem zaključku oddaje vas pričakuje še obvezna sklepna Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 11.6.2008 V predzadnji »filmsko vrtoglavi« oddaji v aktualnem pomladnem ciklusu, se bomo v Kritičnem bazarju pogovarjali o nenavadnem »Tresh« filmskem festivalu, ki bo septembra potekal v Varaždinu. V Edukaciji se bomo primerno zvedavo poslovili od filmskih legend Dina Risija in Mela Ferrera. V Obdukciji filma bomo secirali precej avtobiografski film francoske igralke in režiserke Julie Delpy, »Two Days in Paris«. Ob tem pa bomo v Filmočvekaškem terminu med drugim na hitro pogledali tudi na nedavno podelitev MTV filmskih nagrad. V rubriki Ozvočeno vam bomo skozi oddajo vrteli glasbo iz posebne glasbene epizode televizijske serije »Buffy the Vampire Slayer« z naslovom »Once More, with Feeling«. V zaključku oddaje pa vas kot vedno pričakuje še Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 4.6.2008 V aktualnem programu oddaje Filmsko vrtoglavo vam v prvem delu Kritičnega bazarja ponujamo v prejšnji oddaji napovedani pogovor o problematiki financiranja festivala animiranega filma – Animateka. V Edukaciji se bomo spomnili neponovljive filmske kariere pred dnevi preminulega Sydneya Pollacka. V drugem delu Kritičnega bazarja bomo prisluhnili podrobnemu poročilu iz, tudi v naši oddaji predstavljenega Subversive film festivala, ki je pred dnevi potekal v Zagrebu. V Obdukciji filma seciramo dolgo pričakovani četrti del Indiana Jonesa. V Ozvočenem pa skozi oddajo poslušamo glasbo iz televizijske serije »Sex and the City«, ki v teh dneh, v svoji prav tako težko pričakovani filmski različici, osvaja svetovne kinematografe. Za zaključek vas kot vedno pričakuje še Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 28.5.2008 Filmsko vrtoglavo vam v svoji aktualni ediciji prinaša končno poročilo iz nedavno končanega filmskega festivala v Cannesu. Filmočvekaški termin smo kot vedno zapolnili z zanimivimi filmskimi novicami, tokrat pretežno iz domačih logov. V Obdukciji filma seciramo zgodovinsko dramo »The Other Boleyn Sister«, v rubriki Ozvočeno pa skozi oddajo poslušamo glasbo iz HBOjeve televizijske serije »Big Love«. Na koncu koncev vas čaka še obvezna Kinoštanca z najbolj filmskimi vabili v mestu. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 21.5.2008 V aktualnem Kritičnem bazarju se bomo sprehodili po rdeči preprogi filmskega festivala v Cannesu, ki v teh dneh poteka na razkošni Azurni obali. V Filmočveku bomo med drugim spregovorili o zmagovalcih minulega 3. festivala evropskega filma, ki je potekal v Ljubljani. V Obdukciji filma bomo secirali aktualno hollywoodsko uspešnico »Iron Man«. Skozi oddajo pa bomo poslušali »grenko-sladko« glasbo iz zabavne britanske serije »Sugar Rush«. Ob tem vas ob zaključku oddaje pričakuje še nepogrešljiva Kinoštanca, najbolj relevanten vodnik po filmskem programu na tej strani trojanskega hriba. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 14.5.2008 Na aktualnem meniju filmske oddaje najdemo pogovor z organizatorji zelo zanimivega subverzivnega filmskega festivala, ki se bo v nedeljo pričel v Zagrebu. V Edukaciji boste predvidoma lahko prisluhnili kratkemu posnetku intervjuja z Hubertom Bestom, ki je pred časom predaval v Ljubljani o filmskih pravnih vprašanjih in »open source« arhivih. V rubriki Ozvočeno bomo skozi oddajo poslušali glasbo iz kultne televizijske serije »The Sopranos«. V preostanku oddaje pa vas pričakuje še nekaj zanimivih filmočvekaških novic in nepogrešljiva Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 7.5.2008 Tokratna filmska prilika na valovih radia Študent vam med drugim prinaša nekaj informacij o filmskem programu, ki bo ob dnevu Evrope 9. maja, nekaj življenja vnesel v že malo pozabljeni mariborski kino Udarnik. V rubriki Ozvočeno si bomo privoščili nekaj zabavnih pesmic iz kultne animirane televizijske serije »South Park«. Obdukcija filma bo posvečena ameriški kriminalni drami »Street Kings«. Med ostalimi rubrikami pa velja izpostaviti še filmočvekaško poročilo iz nedavno končanega filmskega festivala Tribeca. Za sam konec pa vas ponovno pričakuje še izčrpna Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 30.4.2008 Filmi tudi med prazniki ne počivajo. Iluzija pač ne pozna počitnic. Vedno je potrebna. V aktualni oddaji Filmsko vrtoglavo bomo med drugim govorili o 3. festivalu evropskega filma, ki bo med 6. in 12. majem potekal v Ljubljani. Napovedali bomo prihajajoči filmski festival v Cannesu. V Obdukciji filma bomo poskušali »Pozabiti Saro«. V rubriki Ozvočeno pa bomo skozi oddajo poslušali glasbo iz ameriške televizijske komedije »My Name Is Earl«. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 23.4.2008 V Kritičnem bazarju bomo ponovno kakšno rekli o odzivih na afero Kino Otok. V rubriki Ozvočeno bomo poslušali glasbo iz britanske najstniške serije »Skins«. V Filmski obdukciji seciramo češki film »Povratne steklenice«. Ob tem pa v filmočvekaškem terminu med drugim govorimo o festivalu azijskega filma v bližnjem italijanskem Vidmu in o prihajajoči tretji dimenziji, ki jo kino gledalcem obetajo številni najavljeni projekti. Ob koncu oddaje vas kot vedno v rubriki Kinoštanca napotujemo na zanimivejše filmske prireditve v Mariboru in okolici. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 16.4.2008 Za aktualno priložnost v Kritičnem bazarju pozornost ponovno usmerjamo v dogajanje v ljubljanskem Kinodvoru. Pred naš mikrofon bomo poskušali privabiti direktorja Kinoteke, Staša Ravtarja. V drugem delu osrednje rubrike se bomo posvetili problemu nedodelitve državnih finančnih sredstev festivalu Kino Otok, kar resno ogroža njegovo letošnjo izvedbo. V rubriki Ozvočeno vam skozi oddajo predstavljamo glasbo iz kontroverzne medicinske serije »Nip/Tuck«. V Obdukciji filma občudujemo novi film Paula Thomasa Andersona, »There Will Be Blood«. Ob tem pa vam kot običajno v filmočvekaškem terminu povemo kaj zanimivega iz sveta filma, v Kinoštanci pa vam še svetujemo in priporočamo. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 9.4.2008 Aktualna filmska oddaja bo zelo spominsko naravnana. V Kritičnem bazarju se bomo malo cinično spomnili ljubljanskega Kinodvora, ki so ga pred dnevi tako na hitro zaprli. V Edukaciji bomo nekaj besed namenili v prejšnjem tednu preminulima, režiserju Julesu Dassinu in nepozabnemu hollywoodskemu velikanu Charltonu Hestonu. V filmočvekaškem terminu pa se bomo spomnili stoletnice rojstva neponovljive dive Bette Davis. Ob tem si bomo skozi oddajo vrteli melanholično emocionalno glasbo iz televizijske serije »Grey's Anatomy«, ob koncu oddaja pa vas bomo v Kinoštanci povabili še na bolj obetajoče filmske prireditve v Mariboru in okolici. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 2.4.2008 Na aktualnem filmskem meniju vam v Kritičnem bazarju ponujamo predstavitev filmskega festivala ZOOM, ki v teh dneh poteka v Ljubljani in je namenjen prikazu osnovnošolske in srednješolske filmske produkcije. V glasbeni rubriki Ozvočeno bomo poslušali glasbo iz še ene zelo popularne televizijske serije, »Heroes«. V Edukaciji se bomo poklonili spominu na legendarnega hollywoodskega igralca, Richarda Widmarka. V Obdukcija filma, ki jo tokrat posvečamo najmlajšim, obdelujemo animirani film »Horton«. Ob številnih zanimivih filmskih novicah v Filmočvekaškem terminu, pa vas za zaključek pričakuje še obvezna Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 26.3.2008 Za tokratno filmu posvečeno uro, vam v aktualnem Kritičnem bazarju obetamo, že nekajkrat preloženi pogovor z mariborsko režiserko in avtorico novega slovenskega filma »L kot Ljubezen«, Janjo Glogovac. V rubriki Ozvočeno, bomo skozi oddajo poslušali glasbo iz televizijske serije »The L Word«. V Filmočvekaškem terminu se bomo poklonili trem s filmom povezanih velikanov, ki smo jih izgubili v preteklem tednu. V Edukaciji vam predstavljamo novi skriti dragulj korejske kinematografije, film »Dobrodošli v Dongmakgol«. Aktualna Obdukcija filma bo posvečena ameriški romantični drami »P.S. I Love You«, za sam zaključek oddaje, pa kot običajno, v Kinoštanci priporočamo in svetujemo kaj se filmskega dogaja v Mariboru in širše. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 19.3.2008 V aktualnem Kritičnem bazarju se bomo pogovarjali z mariborsko režiserko in avtorico novega slovenskega filma »L kot Ljubezen«, Janjo Glogovac. V rubriki Ozvočeno bomo skozi oddajo poslušali glasbo iz kontroverzne televizijske serije »Queer as Folk«. V rubriki Edukacija vam tokrat predstavljamo manj znani korejski film »Red Shoes«. Za Filmsko obdukcijo smo vam pripravili recenzijo filmske uspešnice »Juno«. Ob tem pa vas kot vedno pričakuje še zvrhana mera Filmočvekaških novic in ob sklepu oddaje še neizogibna Kinoštnaca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 12.3.2008 V aktualni filmski dogodivščini na valovih radia MARŠ, bomo vzeli pod lupo gostovanje hrvaškega pionirja animiranega filma, Borivoja Dovnikovića-Borda v Mariboru. V okviru rubrike Kritični bazar mu bomo v kratkem odlomku iz prireditve lahko tudi prisluhnili. Ozvočeno bomo skozi oddajo popestrili z glasbo iz popularne televizijske serije »Lost«. V Filmočvekaškem terminu bomo med drugim izvedeli, da prihodek filmskim producentom kljub dozdevno vse večjemu piratstvu še vedno raste, v Filmski obdukciji pa se bomo domnevno razveselili ponovne vrnitve Johna Ramba na filmska platna. V Kinoštanci, ki kot vedno pride ob koncu oddaje, pa sporočamo in priporočamo kaj filmskega se dogaja v Mariboru in okolici. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 5.3.2008 V aktualni uri filmske »prve pomoči«, vam v rubriki Kritični bazar podrobneje predstavljamo bližajoči se filmski dogodek, ko bomo v Mariboru gostili pionirja jugoslovanske animacije, Borivoja Dovnikovića - Borda. V Filmočvekaškem terminu se bomo za trenutek ponovno uzrli na minule Oskarje in strnili vtise o sami prireditvi. V rubriki Obdukcija filma bomo vzeli pod lupo celovečerni prvenec mlade mariborske režiserke Janje Glogovac, »L kot ljubezen«. V rubriki Ozvočeno vam skozi oddajo vrtimo glasbo iz kultne televizijske serije »Buffy the Vampire Slayer«. Za konec oddaje pa vam, kot vedno, ponujamo še nepogrešljivo Kinoštanco. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 27.2.2008 Prva oddaja Filmsko vrtoglavo po Oskarjih bo seveda v senci Oskarjev. Kako bi samo lahko bilo drugače? Ker nikoli nismo znali dobro oceniti kakovosti in dejanske namembnosti omenjene prireditve, se nam je letos zazdelo umestno, da govor o Oskarjih pospremimo s temu primernim glasbenim komentarjem. V rubriki Ozvočeno vam zato predstavljamo Forbidden Ensemble in njihov navdušujoč instrumentalni album »Porno Soundtracks Volume 1«. V Filmski obdukciji bomo primerno rezultatom Oskarjev predstavili mojstrovino bratov Coen, »No Country For Old Men«. Ob tem vas pričakuje še zvrhana mera domačega in tujega Filmočveka, ob samem zaključku pa še obvezna Kinoštanca. Rdeča preproga je že pogrnjena, čas je, da stopimo nanjo! Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 20.2.2008 V uri najbolj filmske radijske oddaje v mestu vam tokrat v Ozvočenem skozi oddajo predstavljamo glasbo iz trenutno aktualnega glasbenega filma, »Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street«. V Filmski edukaciji se bomo na kratko spomnili bogate filmske kariere pred dnevi umrlega ameriškega igralca Roya Scheiderja. V Obdukciji filma vam predstavljamo recenzijo politične satire »Charlie Wilson's War«, v jedru oddaje pa bo kakšne besede deležen tudi minuli vikend končani berlinski filmski festival - Berlinale. Tukaj je še nepogrešljivi Filmočvek in ob zaključku oddaje, kot je to že običajno, še rubrika Kinoštanca, kjer vas informiramo in svetujemo kaj filmsko vrednega se trenutno dogaja v Mariboru in širše. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 13.2.2008 Ob začetku filmskega leta je v ospredju podeljevanje filmskih nagrad, ki se jim nikakor ne moremo izogniti niti v naši oddaji. Na kratko se bomo tako tudi v aktualni oddaji ozrli po nekaj tovrstnih podelitvah, ki seveda vse po vrsti napovedujejo glavno in osrednjo filmsko prireditev – Oskarje. V Kritičnem bazarju bomo poskušali vzpostaviti zvezo z Berlinom, kjer v tem trenutku poteka eden največjih filmskih festivalov, Berlinale. V rubriki Ozvočeno bomo skozi oddajo poslušali glasbo iz seksualno in mentalno stimulativnega filma »Shortbus«. V Obdukciji filma seciramo novi slovenski film, gosta naše prejšnje oddaje Metoda Pevca, »Estrellita - Pesem za domov«. Ob zaključku oddaje pa vas, kot vedno, pričakuje še informativna rubrika Kinoštanca, ki vam svetuje in vas obvešča o filmskem dogajanju v Mariboru in širše. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 6.2.2008 Tokratno filmu posvečeno radijsko priliko v rubriki Ozvočeno namenjamo glasbenemu biseru iz kontroverznega filma »The Brown Bunny«. V Filmočveku bomo predvsem napovedovalno razpoloženi, saj bomo predstavili bližajoči se Berlinski filmski festival t.i. Berlinale, ki bo svoja vrata odprl v četrtek, ter za konec februarja napovedani Zagrebški festival dokumentarnega filma – ZagrebDox. V Obdukciji filma bomo še zadnje preostale kaplje krvi izpili filmskemu nadaljevanju uspešnice izpred nekaj let, »National Treasure: Book of Secrets«. Za konec oddaje pa bomo v Kinoštanci ob standardnih filmskih priporočilih, ponovno poskušali izvedeti kaj več o Euroteki – posebni vseevropski retrospektivi, ki v prvi polovici leta poteka v ljubljanski Kinoteki. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 30.1.2008 V tokratni filmski oddaji bomo zaigrali na strune nedavno naznanjenih oskarjevskih nominacij, ki jih bomo podrobneje preučili v Kritičnem bazarju. V Ozvočenjem bomo popolnoma v duhu nominacij, glasbeno predstavili najlepše oskarjevsko presenečenje, nominiranko za štiri zlate kipce, nizko-proračunsko komedijo »Juno«. V Edukaciji se bomo poklonili spominu nedavno padlemu Heathu Ledgerju, ob tem pa vas v Filmočveku informiramo še o nagradah na letošnjem Sundance filmskem festivalu in o poteku filmskega festivala v nizozemskem Rotterdamu. Za sam zaključek oddaje pa vas pričakuje še Kinoštanca, v kateri se bomo ob standardnih filmskih priporočilih, poskušali povezati z slovensko Kinoteko, da bi na ta način izvedeli kaj več o poteku retrospektive evropskega filma. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 23.1.2008 Novo uro pristne radijske imitacije filmskih podob, bo kot vedno zaznamovala bogata vsebina, ki med drugim v rubriki Ozvočeno predstavlja mikavno glasbeno podlago, v prejšnji oddaji kritično obravnavanega novega filma Ridleya Scotta, »American Gangster«. Aktualne Filmske obdukcije bo deležen film »The Hunting Party«, v katerem se po naši soseščini potika Richard Gere. V Kritičnem bazarju bomo poskusili navezati stik z Slovencem lanskega filmskega leta, režiserjem že kultnega »Petelinjega zajtrka«, Markom Naberšnikom. Ob tem vas kot vedno pričakuje še dvodelni Filmočvek in nepogrešljiva Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 16.1.2008 V Kritičnem bazarju bomo pogledali kdo so letošnji srečni dobitniki nagrade Zlati globus. V rubriki Ozvočeno bomo skozi oddajo poslušali fantastičen glasbeni prispevek za film kultnega Wong Kar-waia, »2046«. V Filmski obdukciji seciramo novi film Ridleya Scotta, »American Gangster«, ob tem pa vas pričakuje še konstantno bogata Filmočvekaška lekcija filmskih novic in nepogrešljiva Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 19.12.2007 V tokratni filmski lekciji, ki jo kličemo Filmsko vrtoglavo, vam v Kritičnem bazarju ponujamo utrinek iz letošnje Animateke v obliki kratkega pogovora z švicarsko gostjo in članico žirije, Duscho Kistler. V Edukaciji se bomo spomnili minuli vikend preminulega velikana slovenskega filma, Matjaža Klopčiča. V tokrat dvodelnem Filmočveku med drugim preverjamo nominacije za nagrado Zlati globus, v Ozvočenem pa skozi oddajo poslušamo glasbo iz priznane in nadvse cenjene televizijske serije »House M.D.«, ki je prav tako med nominiranci za omenjeno nagrado. V zaključku oddaje vas kot vedno, čaka še Kinoštanca, z nasveti za uravnoteženo filmsko rast. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 12.12.2007 V teh prvih dneh zadnjega meseca v letu, so kot običajno v ospredju podelitve raznih filmskih nagrad. Zato ni začudojoče, da bo velik del aktualne in morda še kakšne od prihodnjih filmskih oddaj, posvečen prav temu samovšečnemu početju. V aktualnem Kritičnem bazarju bomo tako pregledali zmagovalce Evropskih filmskih nagrad, v Filmočveku pa tudi najuspešnejše na podelitvah neodvisnih filmskih nagrad v Veliki Britaniji in ZDA. Ob tem vas v Filmočveku informiramo o poteku 4. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ki se je pretekli vikend zaključil v Ljubljani, v Filmski obdukciji pa seciramo novi slovenski film »Instalacija ljubezni«. Glasbeni del oddaje bomo posvetili prav posebni animirani ameriški družini, »The Simpsons« in dvema albumoma, ki slavita njihovo upornost na televiziji in letos prvič tudi na filmu. Ob koncu oddaje pa vas, kot vedno, čaka še Kinoštanca z napovedmi najzanimivejših filmskih dogodkov v Mariboru in bližnji okolici. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 28.11.2007 V aktualni oddaji vam v Kritičnem bazarju predstavljamo sklepno besedo minulega 18. ljubljanskega filmskega festivala. V Ozvočenem bomo skozi oddajo v glasbi in besedi slavili po našem izboru enega najboljših filmov letošnjega festivala, nemško-turški film »Z druge strani«, Fatiha Akina. V tokrat dvodelnem Filmočveku vam predstavljamo izide mednarodnih nagrad Emmy in poročamo o poteku 23. festivala gejevskega in lezbičnega filma, ki v teh dneh poteka v treh slovenskih mestih. V Filmski obdukciji seciramo novi film z Robertom Redfordom na režijskem stolčku, »Jagenčki in levi«. V Kinoštanci pa kot vedno vabimo in napovedujemo. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 21.11.2007 V aktualni filmski oddaji vam skozi besedo in glasbo v rubriki Ozvočeno predstavljamo novi film Gusa van Santa, »Paranoid Park«. V Kritičnem bazarju bomo na kratko pokukali na minuli enodnevni festival amaterskega filma v Cerknem. V Edukaciji se spominjamo režiserja Delberta Manna in njegovega nepozabnega, tudi z Oskarji okronanega filmskega dosežka, »Marty«. V Filmski obdukciji se upravičeno grobo lotimo prvega hollywoodskega filmskega poskusa, cenjenega nemškega režiserja Oliverja Hirschbiegla, »The Invasion«. Ob tem pa je tukaj še standardna rubrika Filmočvek in seveda nepogrešljiva Kinoštanca, z vedno aktualnimi napovedmi filmskih dogodkov v Mariboru in bližnji okolici. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 14.11.2007 V tokratni festivalsko obarvani filmski oddaji vam v rubriki Ozvočeno skozi oddajo ponujamo v poslušanje glasbo iz otvoritvenega filma letošnjega Liffea, komično dramo Wesa Andersona, »The Darjeeling Limited«. V Kritičnem bazarju bomo rezimirali izplen letošnjega festivala dokumentarnega filma DokMa. V Filmski obdukciji bomo za hip opustili artistične filmske tendence, ki jih goji ta oddaja in se posvetili seciranju četrtega nadaljevanja gravžljivke »Žaga«. Ob tem vas bomo razveselili še z dvema blokoma vedno spodobnega Filmočveka in nepogrešljivo Kinoštanco, ki bo tokrat v celoti posvečena Liffeu. Vabljeni v našo družbo! 

 

Oddaja 7.11.2007 Maribor se v teh dneh zdi res pravo filmsko mesto. V sredo se izteka Dokma, začenja se LIFFe, v četrtek pa še prvi mednarodni festival otroškega filma. Glede na običajno mrtvilo, je to situacija, ko ti lahko kaj hitro pregorijo senzorji. Zato bomo v aktualni filmski oddaji nekoliko bolj na »easy«. Seveda se ne bomo mogli povsem izogniti v uvodu predstavljenim temam, bomo pa zato poskušali v naših stalnih rubrikah biti kar se da raznovrstni. V Ozvočenem bomo prisluhnili glasbi iz fantastičnega irskega glasbenega filma »Once«. V Kritičnem bazarju se bomo ozrli teden dni nazaj, na »noč čarovnic« in večer, ki so ga v mariborskem Kulturnem inkubatorju pripravili v društvu Prizma. V Filmski obdukciji bomo secirali novi film Neila Jordana, »The Brave One«. Filmočvekaški termin bo zapolnjen z zanimivimi filmskimi in drugimi pop-kulturnimi novicami, Kinoštanca pa kot vedno, napoveduje in priporoča. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 31.10.2007 V središču aktualne filmske oddaje bo napoved prihajajočega festivala dokumentarnega filma, DokMa, ki se bo v Mariboru dogajal med 2. in 7. novembrom. V ta namen smo se za Kritični bazar pogovarjali z Saško Goropevšek, programsko koordinatorico festivala, ki nam bo pobližje predstavila letošnji filmski in obfestivalski program. V Ozvočenem bomo prisluhnili izboru glasbe znanega Wyclef Jeana, ki je poskrbel za glasbo za otvoritveni film letošnje Dokme, danski »Ghost of Cite Solei«. V Edukaciji se bomo spomnili nedavno preminulih - Francija Slaka, Joeya Bishopa in Deborah Kerr. V Filmski obdukciji seciramo »Petelinji zajtrk«, v Filmočveku pa predstavljajmo 18. Ljubljanski filmski festival, ki se bo letos deloma odvijal tudi v Mariboru. Ob zaključku pa bomo, kot vedno, v Kinoštanci priporočili zanimivejše aktualne filmske dogodke v Mariboru in bližnji okolici. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 24.10.2007 Za zvočno spremljavo aktualne filmske oddaje smo izbrali glasbo iz letošnjega  angleškega filmskega presežka z naslovom »This Is England«. V Kritičnem bazarju boste lahko prisluhnili odlomku iz pogovora z znano filmsko publicistko in poslanko Državnega zbora, Majdo Širca, z katero se je o stranpoteh slovenskega filma in razlogih zanje, pogovarjal naš sodelavec Samo Dekleva. V Edukaciji se bomo spomnili še drugega velikana filmske umetnosti, ki je preminil letošnjo poletje, italijanskega režiserja, Michelangela Antoniona. V Filmočveku bomo pokukali na filmski festival v Zagrebu, ki poteka v tem tednu, v Kinoštanci pa ob standardnem preletu mariborskih kinematografov, že opozarjamo na prihajajoči festival dokumentarnega filma DokMa, ki se ima dogoditi v Mariboru med 2. in 7. novembrom. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 17.10.2007 V aktualni oddaji v rubriki Ozvočeno predstavljamo še drugo polovico svojevrstnega filmskega projekta »Grindhouse«, ki sta ga v svojem slogu predstavila Quentin Tarantino in Robert Rodriguez. V Kritičnemu bazarju bomo pogledali kaj se je kaj letos zgodilo na slovenskem filmskem festivalu. V Edukaciji se bomo poklonili letošnjo poletje preminulemu Ingmarju Bergmanu. V Filmski obdukciji vas pričakuje recenzija letošnjega poletnega filmskega hita »Transformers« izpod gostujočega peresa Mateja Freceta. V Filmučveku pa vas seznanjamo z imeni obeh letošnjih nagrajencev za življenjsko delo Evropske filmske akademije. V Kinoštanci pa kot vedno, ugotavljamo in napovedujemo kaj je vrednega videti v Mariboru in bližnji okolici. Vabljeni v našo družbo! 

 

Oddaja 10.10.2007 V oddajo nas bo zapeljal komad »The Last Race« Jacka Nitzschea, ki bo najavil, da bomo aktualno rubriko Ozvočeno posvetili enemu najprijetnejših filmskih doživetij letošnjega leta, Tarantinovemu filmu »Death Proof«, ki predstavlja polovico svojevrstnega filmskega projekta »Grindhouse«, ki ga je v svojevrstnem slogu predstavil skupaj z režiserjem Robertom Rodriguezom. V Kritičnemu bazarju bomo za spremljavo ciklusa kinotečnih filmov Busterja Keatona, ki letošnjo jesen poteka v Kibli, predstavili kratki esej o burleski. V Edukaciji bomo tokrat ob nekaj slovenskih filmskih zdrahah, besedo ali dve namenili tudi festivalu Slovenskega filma, ki ravno v tem času poteka v Portorožu. V Filmučveku se bomo z zamudo na hitro spomnili nekaterih vrhuncev letošnjega filmskega poletja, v Kinoštanci pa kot vedno ugotavljamo in napovedujemo kaj je vrednega videti v Mariboru in bližnji okolici. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 3.10.2007 Prvo jesensko filmsko pustolovščino začenjamo z edukacijo o življenju in delu enega največjih filmarjev vseh časov, stoičnega komika Busterja Keatona, ki mu letošnjo jesen v Kibli posvečamo ciklus kinotečnih filmov. Za spremljavo bomo v Ozvočenem poslušali glasbo iz kultnega filma Brazil. V Filmučveku pa se bomo na hitro spomnili nekaterih vrhuncev letošnjega filmskega poletja. V odlomku bomo prisluhnili tudi kratkemu pogovoru z dr. Naškom Križnarjem, ki smo ga v začetku septembra z večerom posvečenim etnološkemu filmu gostili v Mariboru. Za zaključek bomo kot vedno v Kinoštanci preverili program, ki ga v filmskem društvu pripravljamo za letošnjo jesen, kot tudi zazrli, verjetno prazen pogled, v program mariborskih kinematografov. Najbolj filmska radijska oddaja v mestu vas ponovno vabi k poslušanju!

 

Oddaja 27.6.2007 V tokratni glasbeni različici oddaje Filmsko vrtoglavo, bomo prisluhnili glasbenemu filmu vaše in naše mladosti, četrtemu mestu lestvice ameriškega filmskega inštituta in verjetno najbolj znamenitemu glasbeno filmskem trenutku igralke Julie Andrews, filmu »The Sound of Music« ali kot ga nadvse posrečeno lepo kličemo v slovenskem jeziku – »Moje pesmi, moje sanje«. Slišali bomo bolj ali manj celoten album, ki ga bomo uvodoma popestrili s kratko predstavitvijo. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 20.6.2007 Zaradi določenih okoliščin, bom zadnje oddaje pomladnega ciklusa, prilagodili že prevladujočemu poletnemu vzdušju, ki vlada okoli nas. Do konca aktualne sezone vas bomo tako počastili s še preostalimi petimi glasbeno-filmskimi biseri, ki so po nekem nepomembnem naključju pristali med TOP 10, po izboru ameriškega filmskega inštituta. Za aktualno oddajo vam tako obetamo pozibavanje ob nepozabnih ritmih legendarnega »musicla«, »Cabaret«. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 13.6.2007 Po izgubljenem tednu, se z oddajo Filmsko vrtoglavo ponovno vračamo med vas. V tem času se je nabralo precej dogodkov in zanimivosti, za katere nikakor ne moremo dopustiti, da bi nam ušli. V aktualni, vsebinsko koncentrirani oddaji, se bomo tako posvetili pred dnevi minulemu festivalu Isola-cinema, prav tako minulemu Canskemu filmskemu festivalu in pa aktualni predstavitvi novega slovenskega filmskega časopisa, KINO!. Ob tem v Filmočveku ne bomo mogli mimo MTV-jevih filmskih nagrad, tukaj pa je še seveda nepogrešljiva Kinoštanca, ki svetuje in priporoča. Glavno besedo skozi oddajo, pa bo, kot običajno, imela glasba. Tokrat bo to glasba iz pravljičnega glasbenega spektakla, Mary Poppins. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 23.5.2007 V aktualni oddaji Filmsko vrtoglavo vam v Kritičnem bazarju pod drobnogledom ponujamo obdelavo neznosnega zakonskega predloga, ki v slovenske kinematografe uvaja poskusno sinhronizacijo filmov. Pospremili bomo trenutno dogajanja na filmskem festivalu v Cannesu, v Edukacij pa se bomo spomnili konec aprila preminulega hollywoodskega mogula, Jacka Valentija. Glasbeno družbo nam bo skozi oddajo delala Judy Garland v glasbi iz sedmo uvrščenega »musicla« vseh časov, ki nosi naslov »A Star is Born«. Ob tem je tukaj seveda še nepogrešljivi Filmočvek z nekaj filmskimi trivialnostmi in pa Kinoštanca, ki priporoča, svetuje in še kaj. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 16.5.2007 Ponovno vabljeni k prisluhu radijski oddaji posvečeni umetnosti fiktivnega, ki se kliče Filmsko vrtoglavo. V aktualni ediciji bomo za vas pobližje predstavili 4. mednarodni filmski festival »Kino otok – Isola Cinema«, ki bo potekal od četrtka, 31. maja do ponedeljka, 4. junija v Izoli. Na kratko vas bomo poučili o retrospektivi italijanskega neorealizma, ki v maju in juniju poteka v hotelu Mitra na Ptuju. Za glasbeno spremljavo oddaje smo vam namenili osmo mesto iz lestvice najboljših glasbenih filmov po izboru ameriške filmske akademije, ki pripada »musiclu« »My Fair Lady«. Ob tem pa vas pričakuje še obvezni odmerek Filmočvekaških novic in nezamudljiva Kinoštanca, najboljši filmski kompas v mestu.

 

Oddaja 18.4.2007 Osrednja glasbena tema aktualne filmske oddaje Filmsko vrtoglavo, bo klasični glasbeni film »Meet Me in St. Louis«, ki se mu bomo v rubriki Ozvočeno posvetili tako v besedi kot z glasbo. S tem v naši oddaji pričenjamo z krajšo serijo glasbenih prispevkov, ki se bodo posvečali klasičnim glasbenim filmom in ki smo jo sestavili po lestvici domnevno najboljših filmskih »musiclov« vseh časov, ki so jo objavili pri »Ameriškem filmskem inštitutu«. Druga glavna tema oddaje bo rubrika Edukacija, v kateri objavljamo »in memorium« pisatelju Kurtu Vonnegutu, ki smo ga izgubili v preteklem tednu. Prečesali bomo njegovo zanimivo življenje in delo, ki je nemalokrat prišlo navzkriž tudi z filmom. Med ostalimi rubrikami sta tu, kot vedno, z novicami bogati Filmočvek in sugestivno naravnana Kinoštanca. Vabimo vas, da se nam pridružite!

 

Oddaja 11.4.2007 Za aktualno oddajo Filmsko vrtoglavo smo pripravili bogat program, ki je predvsem posledica filmsko bogatega preteklega tedna. V prvem delu Kritičnega bazarja bomo tako pripravili poročilo iz večera z slovenskim filmskim režiserjem, Janezom Lapajnetom. Drugi del Kritičnega bazarja bo namenjen predavanju filmskega teoretika Stojana Pelka, ki mu bomo v kratkem odlomku lahko tudi prisluhnili. V rubriki Ozvočeno se bomo posvetili, skozi oddajo pa tudi prisluhnili kultni glasbi nič manj kultnega filma Darrena Aronofskya, »Requiem for a Dream«. V Edukaciji se bomo spomnili pred kratkim preminulih režiserjev Boba Clarka in Luigia Comencinia. V Filmočveku vas pričakuje kakšna kratka filmska novica, Kinoštanca pa je še vedno vaš najboljši filmski vodnik, po dobrih filmih v Mariboru in okolici. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 4.4.2007 Aktualna filmska oddaja »Filmsko vrtoglavo« vas bo tokrat poskušala prepričati z nekoliko drugačnim zastavkom kot običajno. V središče tokratne oddaje bomo postavili glasbo za aktualni filmski spektakel z naslovom »300«, ki je domnevno nastala v glasbeni domišljiji mladega skladatelja filmske glasbe, Tylerja Batesa. V Edukaciji se bomo provokativno spomnili desete obletnice kultnih televizijskih pajacev znanih tudi kot »Telebajski«. V Filmočveku v množici drugih filmskih novic predstavljamo novo pridobitev slovenske kino art mreže, francoski film »Pogum za ljubezen«, v Kinoštanci pa vas bomo povabili na Mali oder Narodnega doma, kjer bomo gostili slovenskega režiserja Janeza Lapajneta. To in še kaj vas čaka, če se boste v sredo 4. 4. ob 18. uri priklopili na frekvenco radia MARŠ!

 

Oddaja 28.3.2007 V tem tednu se v filmski oddaji posvečamo rezimeju minulega festivala avstrijskega filma v sosednjem Grazu. Po objavi letošnje nagrade za beneškega Zlatega leva za življenjsko delo, bomo v Edukaciji nekoliko podrobneje pogledali pod prste dobitniku te nagrade, ameriškemu vizionarju Timu Burtonu. V glasbeni rubriki Ozvočeno bomo predstavili življenje in delo zvočnega avantgardista Jerrya Fieldinga, ki mu bomo prisluhnili v glasbi za kultni vestern »The Wild Bunch«. V standardnih rubrikah - Filmočveku vas pričakujejo filmske novice, v Kinoštanci pa kot vedno priporočamo in svetujemo. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 21.3.2007 Pred vami je nova edicija najbolj filmske radijske oddaje v mestu. Aktualni vrtinec filmskega vam v standardnih rubrikah prinaša naslednjo vsebino. V Ozvočenem bomo prisluhnili še tretjemu velikemu italijanskemu skladatelju filmske glasbe. V glasbi za kultni film Briana De Palme, »Carrie«, se bomo priklonili glasbenemu mojstru Pinu Donaggiu. V Kritičnem bazarju bomo lovili še zadnje odzive na letošnje Oskarje. Tokrat bomo dali prostor protestu  združenja »Northwest Documentary Association«, ki se nikakor ne more sprijazniti z načinom prezentacije podeljevalca nagrade za najboljši dokumentarec, Jerrya Seinfelda. V rubriki Edukacija se bomo poklonili spominu nedavno umrle igralke Betty Hutton. V Filmočveku vas pričakujejo tako domače kot tuje filmske novice, Kinoštanca pa še vedno priporoča in svetuje. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 14.3.2007 Tokratno oddajo Filmsko vrtoglavo bomo v jedru posvetili mojstru italijanskega neorelizma Luchinu Viscontiju. V Kritičnem bazarju se bomo ozrli na pred kratkim zaprto, ob minuli stoletnici rojstva njemu posvečeno razstavo v Berlinskem muzeju homoseksualnosti. V Edukaciji se bomo poglobili v Viscontijevo burno življenje in delo, v rubriki Ozvočeno pa bomo z glasbo in besedo sledili še enemu velikemu Italijanu, skladatelju in tudi Viscontijevemu, še posebej pa Fellinijevemu sodelavcu, Ninu Roti. Ob tem bomo kakšno filmsko novico sporočili v sklopu standardne novičarske rubrike Filmočvek. V Kinoštanci, pa vas bomo kot vedno povabili na ogleda vredne filmske predstave. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 7.3.2007 Post-oskarjevska oddaja Filmsko vrtoglavo se bo ukvarjala s post-oskarjevskimi temami. V rubriki Ozvočeno se bomo spomnili in prisluhnili mojstru filmske glasbe, Basilu Poledourisu. V Kritičnem bazarju bomo kritično ost naperili na prehojeno leto prenovljene ljubljanske Kinoteke, v Edukaciji pa se, v skladu z spominsko orientacijo oddaje, spominjamo nekaterih velikanov filmske umetnosti, ki so nas zapustili v preteklem letu. Filmočvek bo kot vedno radodaren z informacijami o raznih festivalih, nagradah in drugih filmskih malenkostih, Kinoštanca pa vam ponovno priporoča in svetuje kam v kino. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 28.2.2007 Kot se za vsako pravo filmsko oddajo v tem času spodobi, bomo tudi v naši tokratni oddaji Filmsko vrtoglavo, osrednjo mesto namenili Oskarjem. V Kritičnem bazarju bomo tako ob skrbni in kritični analizi prisluhnili nekaj najbolj izstopajočim cvetkam iz zabavljaške prireditve vseh prireditev. Oskarjevsko zaznamovana bo tudi rubrika Ozvočeno, v kateri bomo poslušali izbrane glasbene vrhunce kariere dobitnika nagrade za življenjsko delo, skladatelja filmske glasbe Ennia Morriconeja. Nekaj filmskih novic pa smo, če bo še čas, zbrali tudi za standardno rubriko Filmočvek. Kinoštnaca pa kot vedno priporoča in svetuje kaj je filmskega vredno ogleda v mariborskih in okoliških kinematografih. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 21.2.2007 V aktualni Filmsko vrtoglavi oddaji bomo v Kritičnem bazarju krepili pričakovanja pred bližajočo podelitvijo Oskarjev. V Edukaciji se bomo uzrli po nagrajencih in drugih nezgodah minulega Berlinskega filmskega festivala, v Ozvočenem pa se bomo posvetili in prisluhnili pred kratkim preminulemu Rayu Evansu in njegovemu glasbenemu partnerju Jayu Livingstonu. Filmočvek vam kot vedno prinaša zvrhano mero takšnih in drugačnih filmskih novic, Kinoštanca pa priporoča in svetuje. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 14.2.2007 Aktualno oddajo bomo v glavnem posvetili eni temi – znameniti nizko-proračunski filmski produkciji, ki si je pred več kot tremi desetletji nadela ime »Troma«. Če smo še natančnejši, bomo sredico današnje oddaje posvetili posnetku pogovora s prvim možem te kultne filmske združbe, Lloydom Kaufmanom. Posnetek sta iz filmskega festivala v švedskem Göteborgu, o katerem bomo ravno tako rekli kakšno besedo, prinesla naša sodelavca Samo Dekleva in Saška Goropevšek. V Ozvočenemu bomo v duhu oddaje poslušali glasbo iz Trominih najbolj razvpitih filmov, če bo čas, pa bomo kakšno rekli tudi v sklopu standardnih rubrik Filmočvek in Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 7.2.2007 V aktualni oddaji na piedestal postavljamo družinsko »road« komedijo »Little Miss Sunshine«, ki ji bomo posvetili glasbeno rubriko »Ozvočeno«, nemilostno pa jo bomo secirali tudi v »Obdukciji filma«. Ob tem bomo v »Kritičnem bazarju« preleteli seznam dobitnikov španske filmske nagrade Goya, v »Edukaciji« bo naš japonski korespondent Matevž Jerman predstavil življenje in delo kultne figure sodobnega japonskega filma,  Takeshia Kitana, v »Filmočveku« pa počasi že stopnjujemo pričakovanja pred 79. podelitvijo Oskarjev. Za konec bomo besedo ali dve namenili še nepogrešljivi »Kinoštanci«. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 31.1.2007 V aktualni oddaji Filmsko vrtoglavo se bomo posvetili žanru japonskih samurajskih filmov. Vzpodbuda je nastala na večeru posvečenem samurajem, ki so ga v Društvu Prizma pripravili v prejšnjem tednu. V Kritičnem bazarju vas bomo na kratko in formalno seznanili s potekom omenjenega večera, osrednje mesto pa bomo namenili Edukaciji, v kateri bomo izpod peresa Matevža Jermana spoznali nekaj podrobnosti o tradicionalnem japonskem samurajskem filmskem žanru. Ob tem bomo v glasbeni rubriki Ozvočeno poslušali glasbo iz filma »Samurai Fiction«, ki je v zadnji dekadi ponovno obudil zanimanje za ta žanr. Ob vsem tem vas pričakuje še standardna doza Filmočveka in seveda nepogrešljiva Kinoštanca, v kateri vam sporočamo in priporočamo. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 24.1.2007 Novi odmerek filmskega vzdušja vam bomo poskušali pričarati z nekaj filmskimi novicami iz »filmočvekaškega« sklopa, ki smo ga izpustili v pretekli oddaji. Edukacija bo posvečena nedavno umrlima, igralki Yvonne De Carlo in producentu Carlu Pontiju. Na osrednje mesto pa smo postavili festival neodvisnega filma "Sundance". V »ozvočenem« bomo poslušali glasbo iz, na nedavnih globusih nagrajenega mjuzikla, »Dreamgirls«. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 17.1.2007 Aktualni »menu« vam v prvi vrsti ponuja specialiteto v obliki pogovora z slovenskim filmskim režiserjem Janezom Lapajnetom, med drugim tudi režiserjem aktualnega filma »Kratki stiki«. Če se vam ga še splača ujeti kje v kinih vam bomo zaupali v filmski recenziji. Ob tem vas v oddaji pričakuje v tem času standardna »filmočvekaška« doza filmski nominacij in nagrad s poudarkom na nedavnih Zlatih globusih - za glasbeno spremljavo pa bo poskrbela glasba iz - na Globusih nagrajenega - filma »Babel«. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 3.1.2007 Začetek novega leta bo tako ali drugače zaznamovan s podeljevanjem raznoraznih nagrad, vrh česar bo gotovo 25. februarja podelitev Oskarjev. Enega dobitnika že imamo in sicer bo Oskarja za življenjsko delo prejel italijanski skladatelj Ennio Moricone. Tudi zato bo v aktualnem Ozvočenem med drugim mogoče slišati glasbo tega mojstra filmske glasbe. Ob njem bo, da nadaljujemo v post-novoletnem slavnostno sproščujočem duhu, moč slišati še glasbo iz filmov Snatch, Donnie Darko in Pulp Fiction. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 27.12.2006 Z vami bo prvi del posebne izdaje oddaje Filmsko vrtoglavo. V njej se bomo uzrli na minulo leto in iz nabora številnih oddaj in raznih prispevkov, ki smo jih pripravili v filmske društvu, izbrali nekak cvetober, izbor tistih, ki se nam zdijo aktualni tudi ob koncu leta. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 8.11.2006 V tedni po Noči čarovnic, bomo glasbeno rubriko posvetili avtorju znamenite Halloween teme - Johnu Carpenterju. V Edukaciji se bomo na kratko pomudili pri filmu, ki ga danes v sklopu Kino kluba prikazujemo v Narodnem domu. V Obdukciji filma ponujamo seciranje kontroverznega filma Borat, ki si ga lahko v teh dneh ogledujete tudi v mariborskih kinematografih. Ob vsem tem pa vas pričakuje še standarda doza Filmočveka in tokrat razširjena Kinoštanca z napovedmi filmskih dogodkov v našem mestu. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 18.10.2006 V aktualni oddaji bomo v ozvočenem poslušali glasbo iz novega filma Michaela Manna, Miami Vice. V Edukaciji se bomo seznanili s podrobnostmi filma Kind Hearts and Coronets, ki ga na ta večer vrtimo v Kino klubu. Filmska obdukcija pa prinaša recenzijo filma World Trade Center Oliverja Stonea. Ob tem pa vas pričakuje še kup domačih in tujih novic. Vabimo vas k poslušanju!

 

Oddaja 13.9.2006 Ob glasbenem darilu v obliki songov slovitih Monty Pythonov, vam v aktualni oddaji v Kritične bazarju ponujamo še kratko poročilo iz minulega Beneškega filmskega festivala. Edukacija bo minila v znamenju poročila iz podelitve televizijskih nagrad Emmy, ob tem pa smo dodobra napolnili tudi preostali stalni rubriki. Filmočvek vas kot vedno nasiti z zvrhano mero domačih in tujih novic, v presenetljivo popolnjeni Kinoštanci, pa vas tokrat vabimo na takšne in drugačne filmske prireditve. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 30.8.2006 V še zadnji posebni poletni oddaji Filmsko vrtoglavo, bomo po vrnitvi iz sarajevskega filmskega festivala, dokaj samoumevno, največ pozornosti posvetili temu minulemu dogodku, ki se je s podelitvijo nagrad končal v soboto. Tudi nekaj drugih stalnih rubrik bomo navezali na ta dogodek. Tako bomo v Ozvočenem vrteli glasbo iz avstralskega filma The Proposition, ki je bil na sarajevskem festivalu deležen prav posebne pozornosti. Ob vsem tem pa vam bomo ponudili še nekaj filmskih novic in tu in tam kakšen napotek za morebiten obisk kinematografov. Vabimo vas k poslušanju!

 

Oddaja 16.8.2006 Za aktualno uro oddaje Filmsko vrtoglavo smo pripravili program, ki ga bomo začinili z nekaj standardnimi začimbami, za desert pa vam ponudili še kakšno presenečenje. Med standardne gotovo sodi rubrika Ozvočeno, v kateri bo precej vročične okuse ponujal »soundtrack« za film Boogie Nights. Edukacijo bomo namenili festivalskemu avgustu. Od preostalih rubrik pa je tu še nepogrešljivi Filmočvek z običajno zvrhano mero filmskih novic. Presenečenja pa ne bi bila presenečenja, če bi vam jih izdali v naprej. Vabimo vas k poslušanju!

 

Oddaja 2.8.2006 Kot obljubljeno smo prekinili dopust, da vam serviramo novo izdajo filmske oddaje Filmsko vrtoglavo. Tokrat z prav posebno in ekskluzivno glavno temo – odmevom iz pred nedavno končanega filmskega festivala v hrvaškem obmorskem mestecu Motovunu. Ob tem vam bomo v oddaji ponudili tudi nekaj stalnic. V Ozvočenem bomo poslušali svojevrsten album "Music for Film, Television and Radio" elektronskega dua Harmonic 33. V Filmočveku pa bomo kot običajno preleteli nekaj zanimivejših filmskih novic. Želimo vam prijetno poslušanje!

 

Oddaja 19.7.2006 V tokratni poletni različici oddaje Filmsko vrtoglavo vam ob klasični obilici novic in obvestil ponujamo še naslednje vsebine. V Ozvočenem bomo predstavili z poletno sproščenostjo navdahnjeno glasbo televizijske serije Weeds. V Kritičnem bazarju bomo rekli kakšno o predlogu zakona o Inštitutu za avdiovizualne vsebine. V Filmski obdukciji pa bomo secirali južnoafriško mojstrovino Tsotsi, okiteno tudi z letošnjim Oskarjem za najboljši tujejezični film. Kar nekaj vabljive vsebine, ki vas bo, upamo, privabila v našo družbo!

 

Oddaja 5.7.2006 V prvi poletni ediciji filmske oddaje Filmsko vrtoglavo vam med 18. in 19. uro nudimo naslednje vsebine. V rubriki Ozvočeno bomo svoja ušesa prezračili ob poslušanju soundtracka iz kultnega filma Easy Rider. V Edukaciji se bomo spomnili pred kratkim preminulega televizijskega producenta Aarona Spellinga. Ob tem pa vas čaka še standardna zvrhana mera domačih in tujih filmskih novic in seveda Kinoštanca, ki je naš smerokaz za kvalitetne filme v domačih kinodvoranah. Vabimo vas k poslušanju!

 

Oddaja 28.6.2006 V poletni shemi radia Marš bomo ponavljali nekatere stare oddaje Filmsko vrtoglavega. Prva bo ponovitve deležna oddaja iz dne 1.12.2005, ko smo med drugim v »FILMOČVEKU«  poročali o domačih in tujih filmskih novicah, v »KINOŠTANCI« smo vam kot vedno povedali kam sploh še lahko greste v kino v Mariboru in okolici, medtem ko smo v rubriki »OZVOČENO« poslušali MIX KOMADOV iz različnih Soundtrackov. V »KRITIČNEM BAZARJU« smo vam povedali kako se je zaključil letošnji »16.- najsti LIFFE«, slišali pa smo lahko tudi IZJAVE TUJIH GOSTOV. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 21.6.2006 V že dokaj poletni ediciji radijske – filmu posvečene serije - Filmsko vrtoglavo, vam na meniju ponujamo naslednje dobrote: Po seriji glasbenih izdelkov, ki so inspiracijo črpali pri filmu Pulp Fiction, se danes za finale skozi oddajo posvečamo ravno temu soundtracku, očetu in materi vseh sodobnih soundtrackov. Preostalo bo v duhu oddaje, zaznamovano z šundom. Tako bo izzvenela Kinoštanca, Edukacija, še posebej pa tokrat ekskluzivno razširjeni Filmočvek, v katerem poročamo o zanimivejših domačih in tujih filmskih novicah. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 14.6.2006 V aktualni ediciji se bomo mudil pri naslednjih zanimivih temah: V rubriki Ozvočeno bomo poslušali glasbo iz kultnega filma Donnie Darko. V Kritičnem bazarju se bomo na kratko uzrli na naš pretekli filmsko-teoretični dogodek, ko smo v kleti Narodnega doma gostili sociologa kulture in medijev dr. Jožeta Vogrinca in njegovo predavanje o soap-operi. Preostanek oddaje pa gre po tirnicah nekako takole: v Kinoštanci vas obveščamo o filmskem v mestu mariborskem, dvakratna doza filmskih novic in različnih napovedi, pa vas, kot vedno, v zvrhani meri pričakuje v rubriki Filmočvek. Torej več kot dovolj razlogov, da se nam pridružite!

 

Oddaja 7.6.2006 Ponovno nas čaka vsebinsko bogata oddaja. V rubriki Ozvočeno si bomo skozi oddajo ušesa mastili ob glasbi iz filma »The Big Lebowski«. Edukacijo bomo posvetili v prejšnjem tednu preminulemu slovenskemu režiserju Boštjanu Hladniku. Kritični bazar bomo z prvoosebno izkušnjo našega sodelavca Boštjana Laha, še zadnjič namenili letošnjemu festivalu Kino Otok, ki se je v Izoli zaključil v prejšnjem tednu. Ob tem pa vas čaka še obvezna obilna doza filmočvekaškega novičarstva in tokrat nekoliko skromnejša Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 31.5.2006 Pripravili smo vam uro zares zanimivega programa. Začeli ga bomo seveda z glasbo. V rubriki Ozvočeno bomo danes poslušali glasbo iz »gangsteriade« Guya Richija z naslovom »Snatch«. V Kritičnem bazarju bomo slišali intervju, ki smo ga ob zadnjem filmozofskem večeru posvečenem filmu o skupini Pankrti, posneli z režiserjem filma Igorjem Zupetom. Edukacija bo v znamenju obeh večjih filmskih dogodkov, ki sta se zaključila v teh dneh. Slovenskem Kino Otoku, ki je potekal v Izoli in filmskemu festivalu v Cannesu, ki se je z podelitvijo nagrad zaključil v nedeljo. Ob tem pa lahko pričakujete še obilo filmskih novic in vabil, ki smo jih strnili v naši zimzeleni rubriki Filmočvek in Kinoštanca. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 24.5.2006 Obeta se vami dokaj klasično zasnovana edicija oddaje Filmsko vrtoglavo. V Ozvočenem vam po dveh klasičnih »soundtrackih« ponovno ponujamo nekaj bolj moderno nastrojenega. V skladu z evrovizijskim trendom, vam bomo predstavili nekoliko trše ritme, ki jih je mogoče slišati v vele-slavnem, dekado oblikujočem filmu - Matrix. V preostanku oddaje bomo izdatno pozornost ponovno posvetili festivalu v Cannesu, ki smo ga razdelili kar na dve rubriki – filmsko edukacijo in kritični bazar. Ob tem pa z maso novic iz filmskega sveta ostajamo zvesti filmočveku in kinoštanci, v kateri vas opozorimo na očesu vredne filmske dogodke. Vabljeni k prisluhu!

 

Oddaja 17.5.2006 V današnji oddaji bomo posvečeni v naslednje teme. V rubriki Ozvočeno bomo skozi oddajo poslušali legendarno glasbo Ennia Morriconea narejeno za film Sergia Leonea »Once Upon A Time In The West« V Kritičnem bazarju se bomo spomnili zadnjega filmozofskega večera posvečenega dvojezičnemu filmu Člen 7 – Naša pravica. V Kinoštanci vas čaka kino program za Maribor in napoved filmskega dogodka za naslednji teden. Filmočveka bo tudi danes več kot dovolj. Zaključili pa bomo z Edukacijo, v kateri bomo pobližje spoznali program filmskega festivala v Cannesu, ki se v svoji devetinpetdeseti izvedbi začenja ravno danes. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 10.5.2006 Čeprav je za pisanke že malo pozno, vam danes v filmski oddaji ponujamo prav to. Pisanko sestavljeno iz naslednjih vsebin: V Ozvočenem se bomo naužili informacij o današnjem glasbenem izboru, to je glasba za kultni Blade Runner pregrešno slavnega Vangelisa. V standardnih rubrikah kinoštanca in filmočvek vam ne bomo ponudili ničesar drugega kot to, standardno dozo filmskih novic. Ob sklepu oddaje pa bomo v Kritičnem bazarju pod lupo vzeli zgodbo dokumentarnega filma Člen 7. Vabljeni v našo dobro družbo!

 

Oddaja 3.5.2006 V aktualni filmski vrtoglavici bomo velik del oddaje posvetili napovedim prihajajočih dogodkov, ki jih v maju celo v kulturno omrtvičenem Mariboru ne manjka. Osrednje mesto pa bomo prepustili glasbi. Ne katerikoli glasbi, ampak glasbi enega največjih skladateljev filmske glasbe Bernarda Herrmanna. V Edukaciji bomo sledili njegovemu življenju in delu, v Kinoštanci pa že tradicionalno preleteli tisto malo vrednega pogleda v mariborskih in okoliških kinematografih. Vabljeni k poslušanju!

 

Oddaja 26.4.2006 Glasbo za današnjo rubriko Ozvočeno bo posodil vremenu primerni hipijevski musical »Hair«. Osrednje mesto v današnji oddaji bo pripadlo edukaciji, v kateri bomo po stopinjah že nekoliko oddaljenega, a zato nič manj aktualnega filma »Broken Flowers«, iskali žanrske sestavine detektivke. Za kritični bazar smo pripravili kratko poročilo iz zadnjega filmozofskega večera posvečenega filmu »Na drugi strani reke«, za filmočvek pa poročilo iz ustanovnega sestanka Društva kinoteka. V sklepu se bomo uzrli še po kinematografskih programih. Vabljeni v našo družbo!

 

Oddaja 19.4.2006 V aktualni oddaji o filmski kulturi se podajamo na skrivnostno gospodovo pot, ki nima določene dolžine še manj cilja. Govorili bomo o znanstveni fantastiki in Jezusu Kristusu. Ozvočeno v odmev minulega krščanskega praznika posvečamo glasbi iz filma Jesus Christ Superstar. V kritičnem bazarju vam v intervjuju predstavljamo Društvo ljubiteljev znanstvene fantastike in fantazije Prizma. V edukaciji, kot »spin off« predstavitve omenjenega društva, predstavljamo enega zanimivejših pod-žanrov znanstvene fantastike - Cyberpunk. Kinoštanca in filmočvek pa kot vedno nudita najbolj sveže novice iz polja filmskega

 

Napoved oddaje 22.3.2006 V »KINOŠTANCI« - kot vedno – »zveste« KATERI filmi se »rolajo« v Mariboru in okolici; - v »Tujem FILMOČVEKU« am bomo »razkrili« kdo naj bi igral jazzovskega virtuoza , MILESA DAVISA; - medtem, ko Vam bomo v »Domačem FILMOČVEKU« povedali: KAJ si misli o filmu »ODGROBADOGROBA« MILJENKO JERGOVIČ ter KAJ se »dogaja« s scenarijem MIHE MAZZINIJA, »PALOMA NEGRA«!! V »FILMSKI EDUKACIJI« bomo danes poslušali DEL POSNETKA s PREDAVANJA Stojana Pelka, - medtem ko smo »KRITIČNI BAZAR« tokrat »prepustili« sodelavcu RENEJU, - kateri je samo za vas »seciral« četrtkov »FILMOZOFSKI VEČER« - na temo Chaplinovega filma »CITY LIGHTS«!! Današnja Glasbena rubrika je posvečena legendarnemu varietejskemu m usicalu »CABARET«, - tako, da bomo skozi oddajo poslušali predvsem »poskočno« - »živahne« variete »štikle«

 

Oddaja 15.3.2006 Oddaja Filmsko vrtoglavo je ponudila pozornost gostovanju filmskega teoretika in publicista Stojana Pelka v našem Kinu klubu v Narodnem domu. V Filmočveku smo vas bomo seznanili z nekaj zanimivejšimi domačimi in tujimi rumeno filmskimi novičkami.

 

Oddaja 8.3.2006 Osrednje mesto v oddaji smo seveda namenili Oskarjem. V Ozvočenem smo vam zavrteli glasbo iz zmagovalca v tej kategoriji Brokeback Mountain. V Filmočveku smo vas seznanili z nekaj zanimivejšimi domačimi in tujimi novičkami

 

Oddaja 1.3.2006 Oddaja Filmsko vrtoglavo je nudila pozornost nedavno končanemu filmskemu festivalu v Berlinu. V Filmočveku smo vas seznanili z nekaj zanimivejšimi domačimi in tujimi rumeno filmskimi novičkami. Osrednje mesto pa smo namenili edukaciji, v kateri smo pred bližajočim obiskom Stojana Pelka v našem »Kino klubu«, predstavili enega njegovih tekstov o kinematografiji

 

Oddaja 22.2.2006 Že v prejšnji oddaji smo pred projekcijo glasbenega dokumentarca »Crossing The Bridge« izdatno pozornost posvečali glasbi iz filma, danes pa bomo ta koncept še nekoliko razširili in vam ob spremljavi komentarja zavrteli v pokušino deset najboljših glasbenih soundtrackov po izboru filmske akademije

 

Oddaja 15.2.2006 Oddaja je bila v "Kritičnem bazarju" posvečena filmozofskemu večeru, ki smo ga pripravili 9.2. na Malem odru Narodnega doma. Prisluhnili smo odlomkom iz predavanja Erika Valenčiča in pogovoru z režiserjem filma, ki smo si ga pred tem ogledali, Avijem Mugrabijem.

 

Oddaja 8.2.2006 Oddaja je pomenila premiero v novem terminu. Odslej nas boste na frekvenci MARŠa (95.9) lahko poslušali vsako sredo med 18. in 19. uro. V kritičnem smo pogledali nominacije za Oskarje, v edukaciji smo vzeli v obzir kariero Anga Leeja, v ozvočenem pa smo poslušali glasbo iz filma Grosse Pointe Blank

 

Oddaja 26.1.2006 V oddaji smo v kritičnem bazarju pogledali v zakulisje nagrade Globus. V edukaciji smo slišali nekaj o Shelley Winters. Na obdukcijsko mizo pa smo položili film Jarhead. Ozvočeno je tokrat odmevalo v ritmu glasbe iz filma Good Morning, Vietnam

 

Oddaja 12.1.2006 V »KINOŠTANCI« Vas tudi letos obveščamo KAM boste lahko sploh še hodili v kino v Mariboru in okolici, v »DOMAČEM  FILMOČVEKU« bomo pregledali »STATISTIČNO STANJE SLOVENSKIH KINEMATOGRAFOV« oz. preverili bomo gledanost NAJUSPEŠNEJŠIH FILMOV v letu 2005, medtem ko bomo v »TUJEM FILMOČVEKU« »pogledali« v PRIHODNOST in Vam »razkrili« kaj so Vam Slovenski KINEMATOGRAFI pripravili za leto 2006

 

Oddaja 29.12.2005 V »KINOŠTANCI« Vam bomo tokrat – zadnjič letos – povedali kam lahko sploh še greste v kino v Mariboru in okolici, v »Domačem FILMOČVEKU« bomo »pregledali« zmagovalce letošnje »ANIMATEKE«, medtem ko bomo v »Tujem FILMOČVEKU« »objavili« NOMININACIJE za »BERLINALE 2006« ter televizijske »ZLATE GLOBUSE«. V »KRITIČNEM BAZARJU« se bomo - tokrat v živo - pogovarjali z igralcem PETROM MUSEVSKIM

 

Oddaja 15.12.2005 V »Domačem FILMOČVEKU« smo Vam pripravili najnovejše novice iz Slovenske filmske scene, medtem ko Vam bomo v današnjem »Tujem FILMOČVEKU« povedali, KDO so letošnji dobitniki »Evropskih Filmskih Nagrad«. V »KINOŠTANCI« - kot vedno o tem – kaj Vam ponujajo Mariborski in okoliški kinematografi, v »KRITIČNEM BAZARJU« pa Vam bomo povedali kako se je zaključil »8.-smi Festival Slovenskega Filma« v Portorožu

 

Oddaja 1.12.2005 V »FILMOČVEKU« Vam bomo danes poročali o domačih in tujih filmskih novicah, v »KINOŠTANCI« Vam kot vedno povemo kam sploh še lahko greste v kino v Mariboru in okolici, medtem ko bomo v rubriki »OZVOČENO« danes zopet poslušali MIX KOMADOV z različnih Soundtrackov. V »KRITIČNEM BAZARJU« Vam bomo povedali kako se je zaključil letošnji »16.- najsti LIFFE«, slišali pa boste lahko tudi IZJAVE TUJIH GOSTOV

 

Oddaja 17.11.2005 V »KINOŠTANCI« Vam kot vedno povemo katere filme se Vam splača ogledati v Mariboru in okolici, »FILMSKO EDUKACIJO« smo tokrat posvetili legendi Italijanskega filma PIERU PAOLU PASOLINIJU, medtem ko bomo v Glasbeni rubriki »OZVOČENO« poslušali glasbo iz Slovenskih filmskih uspešnic. V »FILMOČVEKU« vam bomo povedali kaj je še trenutno Aktualnega na slovenskem filmskem »zelniku«, »KRITIČNI BAZAR« pa smo seveda posvetili »16. LIFFEu«

 

Oddaja 3.11.2005 Tudi danes časa za »Domači« in »Tuji FILMOČVEK« NIMAMO, saj bomo rubriko »KRITIČNI  BAZAR« posvetili dogajanju na »Dokmi 2005« - v studiu smo namreč gostili Samota Deklevo, - izvršnega PRODUCENTA festivala »Dokma«, ki nam je  povedal nekaj več o filmih z letošnjega »DRUGEGA Festivala Dokumentarnih Filmov v Mariboru«

 

Oddaja 20.10.2005 »Domači« in »Tuji FILMOČVEK« bomo danes IZPUSTILI, »FILMSKO EDUKACIJO« smo – kot smo že prejšnikrat obljubili – posvetili Legendarnemu JAMESU DEANU in  njegovi 50.-letnici smrti, medtem ko Vam bomo v »KINOŠTANCI« povedali KAM SPLOH ŠE LAHKO GRESTE V KINO v Mariboru in okolici

 

Oddaja 6.10.2005 V »DOMAČEM FILMOČVEKU« Vam bomo poročali o novih uspehih Slovenskih filmskih ustvarjalcev ter Vas obvestili o prihajajočih filmskih festivalih v Sloveniji, medtem ko Vam bomo v »TUJEM FILMOČVEKU« postregli s še svežimi novicami iz filmskega show-bussinessa. Kot vedno, Vam bomo tudi danes v »KINOŠTANCI« priporočali kam v kino v Mariboru in okolici

 

Oddaja 22.9.2005 Kot se za PO-počitniški čas spodobi, Vam bomo v Domačem »FILMOČVEKU« poročali predvsem o Slovenskem kandidatu za Oskarja in  nagradah, ki so jih medtem prejeli Slovenski filmi in igralci, v TUJEM »FILMOČVEKU«  pa Vam poročamo o Ameriških TV nagradah »EMMY«. V »KINOŠTANCI« Vas še vedno obveščamo, kam v kino v Mariboru in okolici, »FILMSKO EDUKACIJO« pa smo tokrat posvetili BOGINJI CELULOIDNEGA traku

 

 

 


Bookmark and Share